49ae247f356f3_Krasimir-Metodiev

Отворено писмо на проф. Красимир Методиев

„Тазгодишният футболен шампионат стартира с очакване за едно качествено израстване, както на участниците във Висшата ни лига, така и в отговорните за това лица в БФС и Съдийската комисия. Но уви, само след няколко кръга се разбра, че добрите намерения са се изпарили и отново потъваме в рутината на безхаберие и необясними компромиси.

На първо място бих започнал с нашия любим Етър, който за пореден път се превръща в мишена на съдийски произвол и сериозни грешки, които нанасят не само ущърб на отбора, но и отнемат незаслужено доста точки в класирането.

Като пример нека вземем само последните два мача с Берое и с Черно море. На мача на Ивайло с Берое бе нагло измъкната победата на болярите за сметка на старозагорския тим, като и двата гола на Берое бяха абсолютно фалшиви (гол от засада и несъществуваша дузпа). И въпреки протеста на Етър, въпреки явната несправедливост, на следващия мач с Черно море във Варна, пак нагло и пак за пореден път бе наказан Етър, който вместо с 3 точки си тръгна към В.Търново само с една. Такава явна дузпа, която реферът не отсъди, е христоматийна в учебниците за съдиите, а този просто се направи, че не я вижда!!! Друга такава, също измислена, бе свирена срещу Етър на мача в София със Септември.

Тези три примера са очевадна несправедливост към Етър, но към тях може да добавим и редица по-дребни прегрешения на съдиите, все в полза на съперника, и все в ущърб на Етър.

Без да се впускам повече в съдийската некадърност (или може би поръчка), и преди да премина към друга тема за родния футбол, отбелязвам, че ако не бяха явните грешки на реферите, Етър щеше да е в първата шестица, дори тройка, на класирането.

Друг въпрос, също много важен, е за базите на отборите от т.н. Първа лига. Уж има изисквания на БФС, уж се спазват всякакви правила и норми, а какво е очевадното:

1) картофена нива в Русе, с риск за здравето на футболистите

2) стадионът във Варна има само приемлив затревен терен, а пистата около него е сериозно опасна за играчите, ако попаднат там на скорост, защото е с дупки, камъни и кал, също така осветлението не е нормално разпределено за целия терен

3) мачове на поне няколко отбора се играят на Националния стадион в София (Славия, Септември, Витоша), където публиката е с присъствие не повече от 20-30 фенове, и това създава доста тягостна атмосфера

4) пиротехнически средства, пушене на цигари, хвърляне на предмети по терена и играчите – всичко това е забранено, но не се спазва у нас. А това е в остро противоречие не само с нашия Правилник, но и с това, което виждаме в чужбина – изряден ред, никакви бомби, никакви факли, никакъв алкохол, никакви цигари, никакви огради, клетки, синджири, абсурдни знамена, цинични плакати и т.н.

Сега предстои мач на Етър с ЦСКА на Ивайло. Между другото, този прекрасен стадион е в момента най-модерният спортен комплекс в страната, с отличен терен, с модерна итфраструктура, съблекални, прес-бюро, сектори по трибуните, както и най-ново и уникално осветление. Пак там е и една от най-модерните лекоатлетически писти, където се провеждат редица международни състезания. Нима не си даваме сметка какво би станало, ако към пистата полетят факли и бомби – пораженията ще са необратими и ще струват на Общината стотици хиляди лева.

Подобно поведение демострираха феновете на Берое, а сега там ще бъдат хилядите привърженици на армейците, после на Левски, като и двете агитки се славят с изяви, които винаги водят до глоби и наказания. Крайно време е да се спре тази простотия, да се палят факли и бомби, да се хвърлят пиратки по терена, да се вдигат нелепи лозунги. Нали сме в Европа???

И накрая, пак за предстоящите мачове на Етър с ЦСКА, Левски и Лудогорец – много бих искал след тях да няма коментар кой съдия и как е “заклал” Етър, защото това вече става традиция за мачовете на болярите и се притеснявам, че нервите на верните им привърженици няма да издържат дълго на такова предизвикателство. А от това никой няма нито нужда, нито ще спечели.

Успех на Етър!”

 

Професор д-р Красимир Методиев,
Почетен консул на Израел в България
Кореняк Търновец, на когото Етър му е в сърцето и ума

Тагове:

КОМЕНТАРИ