10354689_945967238777440_9087155929500539878_n

Изключително интересен кръг предстои през уикенда в Северозападната „В” група, срещите от който могат да започнат разплитането на възела в битката за челото. В него „Етър” ще почива, тъй като ще запише служебна победа с 3:0 над отказалия се „Ситомир”.

Други два мача обаче основателно привличат вниманието. Водачът „Спартак” (Плевен) гостува на петия в класирането „Левски”, а заемащият 4-о място „Академик” посреща третия „Бдин” (Видин).

Преди този кръг плевенчани имат 7 т. аванс, следва ги „Етър” с 45 т., „Бдин” има 43, а свищовлии – 42. „Левски-2007” успя първо да вземе точка от „виолетовите”, а в неделя да бие и във Видин. Президентът на клуба Дочко Дочев и треньорът Петър Ванков досега декларираха, че не играят за никого, освен за себе си и за честта на своя клуб. Факт е, че в момента имат отбор, способен да препъне всеки. От друга страна половината играчи от състава са плевенчани и не им е безразлична съдбата на „Спартак”. Дали ще има здрав футбол в Левски, ще покаже самият мач.

Ако „Спартак” вземе и там победа, той вече става почти недостижим за първото място със 7 т. аванс шест кръга преди края. По-интересно ще стане обаче при евентуална победа на домакините. Разликата ще намалее до 4 т., а спартаковци тепърва започват с трудните мачове – след Левски те приемат „Академик”, гостуват на „Етър”, а кръг преди края приемат и „Бдин”. Така че може да се окаже, че първото място далеч не е толкова сигурно и „Спартак” изведнъж ще се озове под напрежение – нещо, което не му се е случвало от началото на първенството (справка: головата разлика досега от 68:5…).

Не по-малко възлов е и другият мач в Свищов. „Академик” е другият отбор от групата освен „Левски”, който с играта си може да взима точки от лидерите. При победа на „Бдин” видинчани запазват изоставането си с 2 т. от „Етър” и го чакат на 3 май в директен мач. Бонус за тима е, че гостува на водача „Спартак” чак в предпоследния кръг, когато не е изключено при 7-те точки аванс на лидера мачът да е безпредметен за плевенчани.

Ако обаче „студентите” спечелят срещу „Бдин”, те дори го изпреварват в класирането с шанс да гонят поне трето място. Тогава пък разликата между „Етър” и видинчани става цели 5 т. преди директния им двубой след седмица. А и две поредни загуби на бдинци могат да ги вкарат в неблагоприятна психологическа ситуация. Така или иначе „виолетовите” трябва да търсят победата във Видин, но едно е да гостуваш с 5 т. преднина, а съвсем друго – с две…

Хубавото за етърци е, че съдбата им засега е изцяло в техните ръце. По-добре е да оставят сметките за феновете, а те самите да си гонят победата във всеки мач, което им гарантира минимум второто място.

Разбира се, остава открит въпросът дали това второ място ще даде право на промоция в „Б” група. Миналия сезон „Локо” (ГО) така се промъкна до там, след като БФС покани и вторите отбори да попълват групата. Този сезон Изпълкомът на БФС все принципно решение да увеличи групата и да покани дублиращите тимове от елита. Засега обаче не е ясно колко от клубовете ще предпочетат да се възползват. Единственият сигурен е „Лудогорец”, всички останали ще трябва да си оглеждат финансите, защото дублиращ отбор означава пълни разходи за още една формация в професионалния футбол.

Боби Михайлов спомена, че очакват между 4 и 6 дублиращи тима, а групата ще е от 20-22 отбора. Междувременно обаче не е ясно и колко клубове ще обявят фалит и ще се откажат и от „Б” група (например „Черноморец” от елита и евентуално клубове от сегашния втори ешелон). Така че може отново да се стигне тя да се попълва от вторите тимове от „В” групите.

Окончателно решение за това ще вземе Изпълкомът в края на май, когато на практика първенствата ще са приключили и ще има доста повече яснота.

Дотогава сметките трябва да бъдат оставени на заден план и отборите да се концентрират върху изявите си на терена. Ето защо възелът през идващия уикенд може да започне да се разплита, но окончателната развръзка ще даде следващият един месец.

 

Класиране в челото:

1. Спартак      68:5    52

2. Етър           48:14   45

3. Бдин           46:21   43

4. Академик  44:11   42

5. Левски       27:20   33

 

Възловите мачове:

Спартак: с Левски 26.04. (г), с Академик 3.05. (д), с Етър 10.05. (г), с Бдин 23.05. (д)

Етър: с Бдин 3.05. (г), със Спартак 10.05. (д)

Бдин: с Академик 25.04. (г), с Етър 3.05. (д), със Спартак 23.05. (г)

Академик: с Бдин 25.04. (д), със Спартак 3.05. (г)

Тагове: ,

КОМЕНТАРИ