Световната рекордьорка на 800 метра Светла Златева да бъде удостоена със званието Почетен гражданин на Горна Оряховица предложиха дългогодишни треньори и деятели. Идеята лансира м.с. Александър Генчев, който е треньор в лекоатлетически клубЛокомотив 26”.

Той е убеден, че ще намери подкрепа и разбиране сред останалите си колеги и предложението ще излезе официално от името на трите лекоатлетически клуба в общината.

Светла Златева е родена в Г. Оряховеца на 24 февруари 1952 г. и пет пъти е подобрявала собствения си световен рекорд в бягането на 800 м.

На олимпиадата в Мюнхен 1972 г. поставя олимпийски рекорд в сериите на 800 м, спирайки хронометъра на 1,58,9 мин. Във финалното бягане финишира четвърта и остава без медал. Четири години покъсно заема шесто място на игрите в Монреал. През 1973 г. става европейска шампионка в зала.

Преди това два пъти подобрява световния рекорд в зала на 800 метра, постигайки време от 2,02,9 мин. Светла Златева е избрана за Спортист № 1 на Балканите през 1973 г. в първото допитване, организирано от БТА. Същата година е класирана на второ място у нас в анкетата на вкНароден спорт”. Светла Златева е подобрявала общо 30 пъти и националните рекорди на България.

За световния си рекорд тя получава символичната премия от 1700 лв, придружени още от дървена пластика, поднесена от Окръжния комитет на партията и кристална вазичка, с която се отчели от спортното дружество.

Тагове:

КОМЕНТАРИ