IMG_2746

II-то издание на шахматен турнир за купа „Полски гамбит“ събра любители на древната игра от цялата страна. В продължение на два дни 72-ма участници се бориха за наградите, които бяха на стойност над 1500 лв. Полски Тръмбеш посрещна гости от всички краища на България: Шабла, Бургас, Монтана, Асеновград, Враца, София и др. ШК „Асеневци“, ШК „Полски гамбит“ и Община Полски Тръмбеш се погрижиха за безупречната организация на състезанието. Залата за игра беше просторна и комфортна, а участниците бяха настанени на прекрасни условия и много ниски цени в хотел „Есперанто“ в центъра на града.

Състезанието се проведе по швейцарска система в шест кръга. Интересно беше, че след завършването на последния кръг имаше 8 участници с равен брой точки – по 5 от 6 възможни. Това доведе до дележ на първото място, а допълнителните показатели отредиха купата да вдигне пловдивският международен майстор Димитър Мархолев. Второто място остана за шабленския представител и виден шахматен деятел – Деян Димитров. Третото място заслужено бе отредено на майсторът на спорта при ветераните и състезател на „Асеневци“ – Михаил Чуклев. Четвърта позиция зае гостът от Бургас Цветомир Ангелов. На пето и шесто място се класираха две млади надежди: Александър Ташев от София и Виктор Боев от Пловдив. Осмото място остана за малкия Симеон Тодев от Пловдив, като той взе и наградата в ело категория до 1900, както и се окичи със златен медал и купа в групата на 12-годишните момчета. Галя Читакова пък стана първа в ело категорията до 1700. При сеньорите битката също бе оспорвана. След като Михаил Чуклев отстъпи в битката при ветераните, взимайки по-висока награда от генералното класиране, както е по регламент, Иван Русев и Петър Арнаудов разделиха 1-2-ро място с равен брой победи, но третия допълнителен показател отреди 1-вата награда на Иван Русев от Русе. Най-възрастният състезател в турнира и още един виден представител на „Асеневци“ се задоволи с втората награда. „Желаем успех на Петър Арнаудов и Михаил Чуклев, които съвсем скоро ще ни представляват на Държавните индивидуални първенства за ветерани“ – сподели председателят на ШК „Асеневци“ Даян Нинов по време на награждаването. Наградите връчи зам. кметът на Община Полски Тръмбеш г-н Назиф Кадир.

На турнира имаше много деца и, разбира се, те не бяха пренебрегнати. За тях и тяхната смелост да се съревновават с доста по-възрастни и по-опитни шахматисти организаторите предвидиха 4 купи, 15 медала и много предметни награди. Г-жа Стефка Трайчева – директор на СУ „Цанко Церковски“ в гр. Полски Тръмбеш връчи наградите на най-смелите малки състезатели. При най-малките момичета (до 8 години) Ралица Аршинкова от „Ан пасан“ София се окичи със златото, като вдигна и купата, за която се бориха и момчетата в същата възрастова група, но Цветан Иванов остана на половин точка по-назад от Ралица, окичвайки се със златото при момчетата до 8 години. Купата при 10-годишните убедително вдигна гостът от Македония Андрей Иванов, взимайки и златото при момчетата в тази възрастова група, а Ерик Иванов от местния шахматен клуб „Полски гамбит“ спечели сребърния медал. При момичетата Стефани Бижева от „Етър“ надделя над конкуренцията. При нежния пол до 12 години златото грабна Ася Григорова, а Симеон Тодев убедително вдигна купата във възрастовата група! Отлично се представи Денислав Христов от „Маринополци“ Павликени, който взе бронзов медал, продължавайки да покачва своя рейтинг и да показва много силна игра. В групата на 14-годишните купата бе заслужено спечелена от Александър Ташев. Среброто бе отредено на Станислав Ботев от Русе, а с бронз се окичи Ивелин Стефанов от „Асеневци“. При момичетата Аделина Величкова от „Асеневци“ все златния медал! При децата от Полски Тръмбеш на първо място се класира Ерик Иванов, 2-ри стана Калоян Георгиев, а бронзовият медал заслужи Полина Георгиева.

57311563_1286777228146276_981432995304964096_n

Вече традиционно организаторите на турнира и ръководители на ШК „Асеневци“ и ШК „Полски гамбит“ се погрижиха за доброто настроение на шахматистите със забавна вечер с хубава музика и вино от специалната изба на „Асеневци“!

“За пореден път сме щастливи, че организирахме едно прекрасно събитие, което се превърна в поредния празник на шахмата! Сърдечно благодарим на ръководството на Община Полски Тръмбеш за цялостното им съдействие по организиране и провеждане на състезанието! Хората останаха доволни и това си личеше! Като организатори на масови събития от дълго време знаем, че да оставиш много различни хора с добри впечатления и спомени не е лесно, но ние се борим и всеки път даваме всичко от себе си това да се случи. Перфекционисти сме, изпипваме всичко до последния детайл, това и ни спечели много редовни участници по състезанията. Много ценим всички хора, които уважават нашите събития и се стараем да ги оставим доволни от организацията. Винаги на наши турнири има много допълнителни забавни прояви, с които се опитваме да поддържаме добро настроение и хубава приятелска атмосфера. Още веднъж благодарим на всички участници и придружители, които бяха с нас през изминалия уикенд!“ – коментираха организаторите и ръководители на ШК „Асеневци“ и ШК „Полски гамбит“ Даян Нинов и Цвета Галунова.

През този месец очакваме и още една проява на „Асеневци“, а именно последния им вътрешен детски турнир за тази учебна година – купа „Великден“, който ще излъчи и най-новите шампиони на клуба още тази неделя!

Тагове:

КОМЕНТАРИ