Търновлията Огнян Димов е сред най-добрите ни професионални покер играчи. Source: pokernews.com/Danny Maxwell

Търновлията Огнян Димов е сред най-добрите ни професионални покер играчи. Source: pokernews.com/Danny Maxwell

През 2009 публикувахме материал за Иван Дамянов – търновлията, който спечели $1700 от покер турнир, а друг триумф му донесе и мотор “Харли Дейвидсън”. Сега е време да ви запознаем и с Огнян Димов – един от най-печелившите български покер играчи, който също е родом от Търново.

Началото за Димов

Както повечето съвременни покер професионалисти Димов се запалва по покера играейки онлайн. За старта на кариера, която го прави милионер, търновлията избира онлайн залата PokerStars. Играта в интернет е вълнуваща, но да се изправиш срещу своите опоненти очи в очи носи неповторима тръпка.

Затова през 2014 Огнян записва и първото си участие на турнир на живо. Резултатът от дебюта му на събитието във Виена е 30-о място и 2600 евро печалба. Сумата е прилична, а Димов продължава да обикаля света в търсене на сериозни турнири и нови покер приключения.

Усилията му не са напразни, като всеки път Огнян успява да “влезе в парите”, т. е. да достигне до позиции, които носят парична печалба. Но големият успех идва само година след дебюта по турнири на живо, като през 2015 Димов прави нещо, което само двама българи са успявали на сторят – печели един от най-престижните турнири – Европейския покер тур (EPT).

Успехите в покера изискват непрекъснато усъвършенстване на уменията и непоколебима концентрация. Source: pokernews.com

Успехите в покера изискват непрекъснато усъвършенстване на уменията и непоколебима концентрация. Source: pokernews.com

Успехите на търновлията

Първата заявка, че Димов е играч с умения идва през 2014 – годината, в която той дебютира по турнири на живо. Тогава, на събитиe в Барселона, търновлията заема двадесето място, което му донася 20 000 евро. Едва няколко месеца след това той успява да постигне единадесето място на провеждащия се в Лондон турнир от EPT. С тази позиция сметката на Димов се допълва с 34 000 паунда. Следват две участия на престижния PokerStars Carribean Adventure (PCA), като и двата пъти Огнян се нарежда сред двайсетте най-добри играчи.

Но върхът на кариерата му идва през 2015 – тогава, едва година след като е дебютирал по турнири на живо, Огнян Димов печели главното събитие на EPT в Дювил. Това е вторият път, в който българин постига подобен успех, след като пловдивчанина Димитър Данчев спечели PCA през 2013. Триумфът на Огнян Димов го прави милионер, а също така за пореден път показва, че страната ни може да се похвали с играчи, които имат нужните качества, за да покоряват света на покера.

В последните години Димов продължи да трупа нелоши суми. Стана четвърти на събитие от Азиатския покер шампионат (ASOP), а в последствие, през 2017, си донесе 14 000 евро от турнир в Барселона и 40 000 евро от участие в същия град през април т.г.

Търновлията Огнян с най-престижното си отличие - наградата от ЕРТ. Source: pokernews.com/Danny Maxwell

Търновлията Огнян с най-престижното си отличие – наградата от ЕРТ. Source: pokernews.com/Danny Maxwell

 

Пътят към EPT

Спечелването на EPT е огромно признание за родния покер играч, но то не идва лесно.

На финалната маса Димов се изправя срещу Дани Парфалес – румънец, който също е нахъсан за победа. По време на играта Огнян е в неблагоприятна позиция – след като всички други играчи са елиминирани, търновлията има едва половината от чиповете на опонента си. Наблюдателите на играта не отписват нашенеца, тъй като по време на турнира той успява да докаже уменията си, но повечето от тях предвещават победа за румънеца. По-малкият „стак“ на Димов не помага за така или иначе напрегнатата игра, но Огнян успява безапелационно да спечели последното разиграване. Победата му носи флъш от купи срещу асо и поп спатии, които държи румънецът.

Така, Огнян се нарежда сред най-успешните ни покер професионалисти и развява българския флаг на един от най-престижните турнири. Още един изявен спортист, с който градът ни, а и цялата страна се гордее.

 

КОМЕНТАРИ