20 години от спечелването на шампионската титла на “Етър” се навършват през това лято. На 9 юни 1991 г. “виолетовите”, предвождани от треньора Георги Василев, получиха купата и златните медали на държавен първенец, като преди това в последния си мач бяха надиграли в столицата “Левски” с 1:0.

Това бе и най-силната година в историята на великотърновския футбол, като преди това в две поредни години “Етър” бе извоювал бронзовите медали. В историята си “болярите” имат и две участие в европейските клубни турнири (за купата на УЕФА срещу “Интер” Милано през 1974 г. и за КЕШ през 1991 г. срещу “Кайзерслаутерн”), едно четвърто място в първенството, спечелени купа на БФС и купа на ПФЛ…

С няколко прояви това лято ще бъде отбелязан шампионският юбилей на “Етър”. Документален филм за “Етър” готви футболният статистик Ангел Ганцаров. В него ще има кадри от последния мач с “Левски” и награждаването на “Етър” със златните медали, моменти от мачовете с “Кайзерслаутерн”, неизлъчвани досега кадри от награждаването с бронзовите медали през 1989 г., интервюта с тогавашния президент на клуба Тошо Кръстев, с треньора Стоян Петров, с вратаря Калоян Чакъров и др.

Намеренията са паметният 9 юни да бъде отбелязан с мач, който отново да събере шампионите на “Етър”. Организаторите вече са влезли във връзка с Ангел Червенков в Украйна, с Николай Донев в Русия, с Мирослав Байчев в Австрия… “Байчев при последното си идване у нас обеща да доведе през това лято своя отбор от Австрия.

Другата идея е шампионският тим на “Етър” да се изправи срещу ветераните на “Левски” от 1991 г., за което ще ни съдействат от Националния фенклуб “Гунди”, съобщи Ангел Ганцаров. Вечерта след мача ще има и празничен коктейл. За юбилея футболният статистик ще издаде и поредния си вестник, който ще носи наименованието “Виолетови шампиони”.

Тагове:

КОМЕНТАРИ