denev

Крайният срок за заявките в първото пистово състезание за този шампионат изтичат в понеделник, с приключването на работния ден и тогава най-вероятно ще знаем колко точно са имената на пилотите, които искат да участват в писта “Велико Търново Енеос”, каза директорът на състезанието Димитър Стефанов. За началото на първенството всичко е приключило, след като през последните дни край трасето бяха поставени и допълнителни мантинели, а за втори път през последните две седмици бяха подкастрени дърветата и всички онези части от зелените площи край трасето, които биха затруднили видимостта на пилотите по време на тренировките и състезанието. През този месец на места мостът на главния път София – Варна беше асфалтиран, като според пресмятанията на Димитър Стефанов са били запълнени около 750 “квадрата” от неравности, пукнатини и дупки по трасето на импровизираната писта.

Общо за реновирането на трасето на моста над главния път Е772 общината в града е похарчила над 30 000 лв.

Първото реално пистово състезание от объркания и закъсняващ вече автомобилен сезон ще бъде във Велико Търново на 3 и 4 май. Именно на това трасе преди две години бе регистриран рекордът от зрителски интерес, когато около пътният възел в края на града се събраха повече от 30 000 души.

Година по-късно интересът не беше по-малък, но дъждовното време задържа една част от публиката у дома. Тази година изискванията към мерките за сигурност на трасетата от пистовия шампионат са значително завишени, като за всяко от трасетата има изготвени специален план и схеми, които предписват как точно да бъдат разположени комплектите от по 4 гуми, като във всяко едно от каретата използваните гуми трябва да бъдат закрепени с винтове и гайки. За трасето във Велико Търново се предвиждат около 220 комплекта. Всички те ще бъдат разположени на критичните места, както и на такива позиции, които създават и малка вероятност евентуален инцидент там да има сериозни последствия. В момента тези гумени “тапицерии” се изработват в Шумен и ще бъдат докарани на трасето два дни преди началото на състезанието.

 

Тагове:

КОМЕНТАРИ