Националната състезателка Петя Луканова ще се състезава за “АП-Спорт” през тази година. Най-добрата спортистка на В. Търново за 2010 г. ще стреля отново за великотърновския клуб след двугодишен престой в “Тракия”. През последните два сезона тя бе състезателка на пловдивския клуб, където премина заради по-добрите условия за подготовка, които й бяха осигурени преди Олимпиадата в Лондон през 2012 година.

Луканова вече заяви, че е амбицирана да участва и на игрите в Рио де Жанейро през 2016 г. Освен нея в националния отбор са включени още трима представители на “АП-Спорт”. Това са Николай Колев, Янка Митова и Ирена Танова, които се състезават на пистолет. Двукратният вицешампион за 2012 г. Добрин Буров от “Етър 100” е сред националните състезатели при мъжете на пушка.

Българската федерация по спортна стрелба изготви четиригодишен перспективен план за тренировъчната и спортносъстезателната дейност 2013-2016 г. на националните отбори за мъже и жени, юноши и девойки. Националите са разделени в три групи. В първа група, в която са утвърдени състезатели със спортносъстезателен стаж над 15 г., е включена Петя Луканова. Целта пред спортистите от тази група е запазване световното ниво на спортни резултати и класирания през целия четиригодишен период до олимпиадата в Рио де Жанейро. Добрин Буров фигурира във втора група при изграждащи се състезатели с тренировъчен и спортносъстезателен стаж до 10 г., пред които целта е достигане до края на календарната 2014 г. и запазване след това до 2016 г. включително на устойчиво ниво на спортни резултати и класирания.

От федерацията съобщиха и категоризирането на клубовете, съобразно точките, набрани от всички критерии за 2012 г. Лидер в тази класация е “Тракия” (Пд) с 6318 точки, следван от “Светкавица” (Търговище) и ЦСКА. Великотърновските клубове “Етър 100” и “АП-Спорт” също са намерили място в топ 10. Възпитаниците на Йорданка Бурнева – Среброва са на призовото шесто място с 2008 т. в конкуренцията на 32 клуба. “АП-Спорт” е на девето място с 1446 т.

Сред критериите, взети под внимание при категоризирането, са брой спечелени медали и призови места от държавни първенства и турнири, от олимпиада, световно и европейско първенство, брой участници на държавни първенства, брой картотекирани състезатели, брой спортисти със статут на високоразряден спортист, брой на треньорските кадри и др.

КОМЕНТАРИ