IMG_7792

“Виолетовите” стартираха с подготовката си за подновяването на първенството. За първите дни от нея и очакванията потърсихме старши треньора на тима Петко Петков.

– Г-н Петков, пълноценен ли е процесът на подготовка?

– Всички ние сме в ситуация, която никога досега не ни се е случвала – да се справяме с такава пандемия. Футболистите бяха извън терена два месеца, което е много дълъг период. Разбира се, те се готвеха индивидуално, но най-много им липсва футболната кондиция. В момента се съобразяваме с изискванията на Футболния съюз, започнахме от 15 май подготовка при спазване на всички правила. Стадионът е затворен за странични хора, футболистите влизат само през предназначени места, съблекалните не се ползват. Тренират на малки групи с по един треньор. Надявам се всичко да върви нормално и да успеем да се подготвим за първия мач.

– С каква група започнахте подготовката и ще стигнат ли тези три седмици за необходимата форма?

– Според мен това време е абсолютно недостатъчно, за да се подготви отборът оптимално. Единственото по-успокояващо е, че всички клубове сме в еднакво положение. Не съм от хората, които обичат да се оплакват, но имаме отсъстващи основни играчи. Знаете, че Красимир Станоев е с положителна проба, той е прекарал заболяването и в момента няма никакви симптоми, но е спрян да не тренира 28 дни. Подобна е ситуацията с Дино Мартинович, който пристигна от Словения, но е в 14-дневна карантина. Неприятна е ситуацията и с Боджадж, който в момента е под карантина в Англия до 20 май, след което се завръща в България, но и тук трябва да изкара две седмици вкъщи. Така сме лишени от трима основни футболисти още преди да започнем подготовката.
Хората, които са във футбола, са наясно, че най-много липсва игровата практика. Пълната група има право да тренира само една седмица преди старта, което е изключително малко, но се съобразяваме със ситуацията. От друга страна сме радостни, че все пак ще се поднови първенството и ще се играе футбол – нещо, което искаме всички. Но просто ще си повторя думите, че ни чака много тежък сезон.

– Имаше колебания във финансов аспект, всичко наред ли е сега?

– Ако ви кажа, че всичко е наред финансово, ще ви излъжа, защото знаете в каква ситуация е икономиката. На нас ни помага общината, която полага големи усилия за издръжката на футбола във Велико Търново от години. Поздравявам ги за това, но ситуацията наистина е трудна. Знаете, че парите идват от бизнеса, а той е в тежко състояние, което затруднява плащанията и те се забавят. Но искам да кажа, че в нашия отбор имаме големи мъжкари, които разбират ситуацията и се влагат на сто процента в тренировките и съм сигурен, че ще дадат всичко от себе си.

– Ще ви липсва ли публиката?

– Разбира се. “Етър” има много вярна публика, която е винаги зад отбора навсякъде – и в гостуванията, и в домакинските срещи. Това е една сериозна подкрепа към отбора – 12-ият играч, който много ще ни липсва.

– Можеше ли да се реши този проблем? Мнозина питат защо кино и театри може, а на стадиона не може?

– Според мен това също е странно решение. Моловете отварят в затворени пространства, всички вече виждаме колко хора се струпват по улиците… Явно е, че на хората им писна от карантината, а в България не ходят чак толкова много хора на мач и можеше да се намери вариант с отваряне на сектори. Но в цял свят взеха това решение и може би нашето правителство се съобразява с това.

Тагове:

КОМЕНТАРИ