IMG-2b0ce2c434471407c3d9515d59ec1f5c-V
В престижен курс на Европейската футболна централа участва великотърновецът Петър Петров, който се завърна от Нион (Швейцария). В началото на тази година той бе утвърден от Съдийската комисия на УЕФА за треньор на реферите по програма CORE, на базата на опита му като международен асистент-съдия, инструктор, член и председател на СК на БФС.

Програмата UEFA CORE (Centre of Refereeing Excellence, в превод Център за съдийско усъвършенстване) стартира през 2010 г., като през година всяка страна, член на Европейската футболна федерация, изпраща съдийска бригада от арбитри, които са кандидати за международни на обучение, преминаващо през два етапа. Досега са обхванати над 300 съдии, половината от които вече са сложили емблемата на ФИФА, разказа Петър Петров.

Първото му десетдневно обучение на рефери бе в базата на УЕФА в Нион, която разполага с осем футболни терена, център за възстановяване, лекционни зали и т.н. Главен треньор на курса е бил Кирос Васарас, бивш гръцки международен съдия, присъствал е и словенският топрефер Дамир Скомина. Съдиите в курса са проверени с тестове за ниво на владеене на английски език, на мазнини в организма, познания върху правилата на играта, физическа издръжливост с йо-йо тест и т.н. Поставени са им изисквания за втория етап от обучението през септември, когато ще трябва да владеят английски на четвърто ниво за отлична оценка. Изнесените презентации са били по Правило 12, играта с ръка, работа в екип, позициониране… Практически умения на терена са проверени с помощта на швейцарски футболисти.

IMG-371b8eaed090998bfe28366baefc884b-V

Петър Петров е бил наставник на съдийските бригади от Македония и Исландия, които са ръководили и по една среща от първенствата на Швейцария (трета дивизия) и на Франция (четвърта дивизия). Мачът бил между втория тим на „Монако“ и отбор от предградие на Лион, като Петров е впечатлен от нивото на футбол, което по нищо не отстъпва на нашата Втора лига. Мачовете са заснети и впоследствие анализирани, така както се практикува и в познатата у нас програма „Ментори и таланти“.

В семинара в Нион се е включил председателят на Съдийската комисия на УЕФА Роберто Розети, който е изнесъл лекция за системата ВАР. Коментираната и у нас система категорично ще навлиза в европейския футбол, разказа Петър Петров. Много скоро мачовете от Шампионска лига и Лига Европа ще се играят само на стадиони, снабдени с ВАР. Розети е подчертал, че се очаква от видео-асистентите да бъдат много честни и коректни, а от главните съдии да превъзмогнат егото си и да приемат решенията на колегите си зад мониторите. В момента тече подготовка на видео-асистенти, като в такива курсове са включени международните ни рефери Георги Кабаков и Никола Попов.

Програмата UEFA CORE до момента от България са преминали номинираните и вече утвърдени международни съдии Ивайло Стоянов, Георги Кабаков, Стефан Апостолов, а миналата година успешно я завърши великотърновецът Георги Давидов.

КОМЕНТАРИ