IMG_7396

Семинарът на футболните съдии и делегати, които обслужват първенството на Северозападната „В” група, се проведе в събота в Правец. Тестове по физическа и теоретична подготовка и видеотестове държаха реферите от Плевен, Ловеч, Монтана, Габрово, Враца, В. Търново и Видин, както и групата перспективни съдии от цялата зона. За подробности по представянето на семинара и за готовността на арбитрите за пролетния полусезон “Велико Търново спорт” разговаря с председателя на националната Съдийска комисия на БФС Петър Петров.

– Г-н Петров, как протече семинарът?

– Семинарът в Правец бе за всички съдии, които са асистенти и ръководещи в Северозападната “В” група от ранглистите. Зоналната Съдийска комисия номинира 10 съдии, които ще бъдат наблюдавани тази пролет за евентуално преминаване в професионалния футбол. Организацията бе много добра, домакините ни предложиха много добри условия за работа, залата бе чудесна.

Реферите се представиха на добро ниво. Естествено, имаше и такива, които не покриха теста, който е един минимум. Най-вероятно на следващото си заседание Зоналната Съдийска комисия ще реши тези съдии да отпаднат от ранглистата. Ще го предложа, тъй като това са изискванията, които поставя и г-н Марк Бата.

И във “В” група е необходимо професионално отношение. На тези, които се представиха добре, ще им се даде шанс.

– Готови ли са те за отговорните мачове?

– Над 50 съдии участваха в семинара, като положиха теоретичен и видео тест с най-новите изисквания от УЕФА. Мисля, че реферите от Северозападна България са готови за предизвикателството, още повече, че ще има сериозни мачове. Борбата за първото място е голяма, не са ясни още и отпадащите отбори, така че ни чакат сериозни дербита.

– Като стана въпрос за дербитата, на кои съдии ще разчитате за тях?

– За дербитата имаме прекрасни съдии в професионалния футбол. При всички случаи няма да бъде подценен нито един мач и съдиите, които са ръководещи в “А” и “Б” група, ще ги свирят. Но ще се даде шанс и на по-младите арбитри. Имаме опитни, рутинирани съдии, които вече са над възрастта, но те също ще помогнат в определени срещи. Но основно ще се разчита за дербитата на съдии от елита, за да бъде всичко максимално коректно и обективно.

– Как ще коментирате съдийството в първия кръг на “А” група и по-конкретно дербито в Разград, където според общото мнение Никола Попов и асистентите му са се справили добре?

– Мисля, че трябва вие медиите да го коментирате, защото аз съм страна. Но лично аз съм доволен, защото нито една от малките грешки, които съдиите допуснаха, не повлияха на крайния резултат. Когато съдийството не влияе, значи има феърплей. Грешки има, понеже съм максималист, не мога да кажа, че е перфектно, но тези грешки са нормални, футболистите грешат много повече. Но като цяло нашите международни съдии се представиха добре в дербито. Пак ще цитирам обаче г-н Бата: ако искат да пробият в Европа, това не е достатъчно и трябва да са още по-добри, като преодолеят грешките, свързани с движение, позициониране, психическа устойчивост. Да бъдат точни във всички свои отсъждания.

КОМЕНТАРИ