На 3-ти и 4-ти ноември в град Павликени се проведе трето издание на шахматен турнир за купа „Маринополци“. Организатор на състезанието бе Община Павликени със съдействието на ШК „Асеневци“. Турнирът тази година бе съсредоточен към любителите на древната игра и право на участие имаха шахматисти с международен рейтинг до 2200. Това превърна състезанието в много полезно начинание за децата, които имаха възможност да натрупат ценен опит, премервайки сили с добри шахматисти от цяла България, запазвайки своите шансове за победа.

Седем кръга, разпределени в два дни, се проведоха, за да се излъчат победителите. Голямата купа и шампион в третото издание на купа „Маринополци“ стана бургаският майстор на спорта Цветомир Ангелов с актив 6 точки от 7 възможни! От 2-ро до 5-то място с по 5,5 точки се наредиха: Станислав Андреев от „ЦСКА“, Димитър Мархолев от „Асеновец“, Кирил Бадев от „Марица изток“ и младата надежда на „Асеневци“ Лъчезр Колев . Лъчо изигра поредния си добър турнир, в който показа, че макар и само на 14 години, може да се бори наравно с големите и вече доказали се майстори в шахмата!

За победителите в отделните възрастови групи имаше купи и медали. При 8 – годишните деца най-добре се представи Кристиян Кънев от Габрово, а златото при момичетата отде при Алейна Кулаксъз от школата на „Асеневци“ в Полски Тръмбеш. При 10 – годишните триумфираха Никола Стоянов и Стефани Бижева от „Етър“. В групата до 12 години по традиция спечели младата надежда на Русе Станислав Ботев, а при момичетата Адриана Кънева от Габрово се окичи със златото. При децата до 14 години представителят на домакините от „Асеневци“ Лъчезар Колев бе безкомпромисен, повеждайки с точка и половина пред втория и бидейки на 5-то място в генералното класиране. Специалният приз за най-добре представил се ветеран отиде при Михаил Чуклев, а в групите до рейтинг 1700 и 1900 триумфираха Петър Колев от „Орловец“ Габрово и пловдивският майстор на спорта Апостол Станков.

Традиционно представителите на домакините наградиха и децата от школите в различните общини, където провеждат тренировъчна дейност. Победител сред децата на града – домакин и носител на купата „Шампион на Павликени“ стана Денислав Христов. Втори по допълнителни показатели се нареди Трифон Александров, който също се представи отлично. При децата от школата на „Асеневци“ във Велико Търново триумфира Данаил Боев, а победители на Полски Тръмбеш и Лясковец станаха както следва: Ерик Иванов и Николай Георгиев.

На последните няколко турнира организаторите наложиха като традиция и провеждането на отборна игра, където родители/придружители и деца заедно се съревновават. Тази година сем. Христови – Цветелин и Денислав се представиха най-добре, а на второ място останаха сем. Александрови, в лицето на таткото Александър, заедно със своите синове Трифон и Иван.
Турнирът бе открит лично от кмета на Община Павликени инж. Емануил Манолов, който приветства всички участници с добре дошли в античния град и им пожела успех и приятно изкарване на уикенда в Павликени.

45450002_1168734583283875_8058395113098838016_n

Вечерта домакините се бяха подготвили със специална гала вечеря с музика и изненади, където лично кметът на Общината прикани шахматистите да разпуснат напрежението след първия състезателен ден. В късните часове на вечерта бе проведен и импровизиран блиц турнир, където се включиха и организаторите на турнира Даян Нинов и Цвета Галунова, но отстъпиха първото място на фиде майстора от „Марица Изток“ Раднево Кирил Бадев.

Бяха раздадени над 20 медала за децата, 5 купи, както и паричен награден фонд в размер на над 1200лв. Наградите връчи зам. кметът на Община Павликени инж. Анастасия Вачева. За всички участници имаше осигурена и почерпка, за което организаторите благодарят на фирма „Ден и нощ“!

„Много сме щастливи и сърдечно благодарим на инж. Емануил Манолов и цялото ръководство и екип на Община Павликени, които много ни съдействаха в целия организационен процес. Преди 3 години за първи път влязохме в Общината и организирахме първо издание на турнир „Маринополци“. От тогава до сега виждаме голямо развитие на нашия спорт, защото все повече местни шахматисти вземат участие в турнирите и шахматът като цяло придобива все по-голяма популярност. Не много отдавна Павликени бе шахматен център на България, но по една или друга причина шахматният живот бе, така да се каже, „в застой“ в последните близо 20 години. С колегата ми Даян Нинов отново възродихме традициите и искрено вярваме в светлото шахматно бъдеще на Павликени! От скоро тук има и основан клуб под името „Маринополци“, което доказва сериозните ни намерения за развитието на шахмата в Общината! Много искаме Павликени да продължи да придобива популярност в шахматните среди и да ражда все повече таланти занапред! Още веднъж благодарим на всички участници, родители и придружители, които уважиха нашето мероприятие и с помощта на които създадохме поредния празник на шахмата!“ – сподели Цвета Галунова.

45289464_1168289329995067_9135310325225095168_n

Тагове:

КОМЕНТАРИ