Христо Младенов извежда “Етър” и Малта за първия мач на ел. осветление.

Броени дни остават до светването на електрическото осветление на стадион „Ивайло”. То е повод да се върнем назад в историята на великотърновския футбол и да си припомним кога за първи път стадионът се сдобива с осветление.

То е изградено през пролетта на 1984 година, когато са поставени четирите огромни пилона край спортния комплекс. Първият мач, който „Етър” има удоволствието да играе на електрическо осветление, е на 8 май същата година.

За приятелски мач е поканен националният отбор на Малта. Трибуните на стадион „Ивайло” са пълни. Реферът Христо Младенов с помощници Стефан Чакъров и Рачо Ангелов извеждат двата тима под бурните аплодисменти на публиката. Капитан на етърци е Красимир Калчев. „Виолетовите” доминират в двубоя и Никола Велков открива резултата – 1:0. Вторият гол е дело на Митко Аргиров, а снажният Захари Минчев с трето попадение прави победата класическа – 3:0!

Митко Аргиров бележи втория гол във вратата на малтийците.

През следващите години следват много мачове на ел. осветление, като за последно лампите светват на мач на „Етър” през 1999 година, когато президент на клуба е Пламен Радонов.

Разбира се, етърци са играли на осветление и много преди 1984 г., но като гости. Историята е запазила свидетелства и за първия мач на „болярите” под светлината на прожекторите – това е финалът на турнира „Интерспорт” за Българо-италианската купа през 1970 г. „Етър” участва в турнира заедно с отборите на „Бреша”, „Верона” и „Спартак” (Пл). Финалът на надпреварата е на 2 юни 1970 г. във Верона, като домакините печелят с 2:1, но организаторите връчват купи и на двата отбора за чудесното представяне. Капитан на тима е Стефан Чакъров. Този мач е сочен като първият в историята на „виолетовите“, игран на електрическо осветление.

10_etar-1970

“Верона” – “Етър” на 2 юни 1970 г. – първи мач на ел. осветление.

От първия мач на „болярите” на осветление на стадион „Ивайло” вече изминаха точно 33 години. Ако ремонтните работи вървят по план, най-вероятно етърци ще излязат под прожекторите за първи път отново в официален мач на 15 октомври, неделя, от 17:30 ч. в 12-ия кръг на Първа лига срещу столичния „Левски”.

Тагове:

КОМЕНТАРИ