– Г-н Илхалнъ, каква е оценката ви за представянето на тима през есенния полусезон?

– Не успяхме стопроцентово да изпълним поставената цел, а тя беше първо място в класирането.

– От какво сте доволен и от какво не сте доволен?

– Помислете, ние с такъв добър екип паднахме от много слаб отбор като „Несебър”, когото можехме да бием с голяма разлика. След този мач реших да сменя целия отбор, защото тези футболисти нямаше да могат да се преборят за „А” група.

– Какви бяха поставените пред отбора цели?

– Нашата цел още от идването ни бе влизане в „А” група, но се разбра, че с този екип няма как да стане. За да влезем там, бе необходима тази промяна и в момента работим по селекцията, която ще е от много добри футболисти. Нашите фенове ще видят това в най-скоро време.

– От мача с „Несебър” ли сте най-недоволен?

– От този мач не сме доволни и заради него направихме промените.

– Как си обяснявате загубата?

– Оставям това да си го обяснят феновете и всички хора от Велико Търново.

– Доста играчи – 11, бяха освободени, както и треньорът…

– Георги Тодоров още не е освободен. За него сме предвидили по-голяма отговорност. Понеже дава много изявления пред медиите, решили сме да го назначим в детско-юношеската школа на клуба. Ще го направим там директор.

– А Калоян Чакъров?

– Чакъров ще ни е най-генералният проблем. С футболистите, с които разтрогнахме договорите по взаимно съгласие, се разделихме по най-хубавия начин и им желаем успехи в новите им клубове. Няма да искаме пари за правата им. Нашето разбиране за футбола е друго – не винаги може да се побеждава, дори и да тичаш 90 минути на терена, може една минута да обърне нещата. Но трябва да се играе със сърце.

– Да разбираме ли, че вече сте говорили с Георги Тодоров и той ще остане в клуба?

– Той си е треньор в „Етър” и в момента, но смятаме, че няма да може да ни вкара в „А” група. Затова че дава безпричинни изявления по медиите, по-добре е да работи в детско-юношеската школа.

– А кой е треньорът, който може да вкара „Етър” в „А” група?

– В момента разговаряме с няколко треньора, в най-близко време ще обявим името му и новите играчи.

– Сашо Ангелов ли ще се казва бъдещият треньор на тима?

– Не е коректно да цитираме имена докато не се подпише договор. Разговаряме с четирима наставници. Нека да е изненада. Ще вземем този, който ще ни води напред.

– А има ли сред тях бивши треньори на „виолетовите” и кога можем да очакваме имена – 5, 10, 15 дни?

– До 15 дни целият екип ще е готов. Нова година – с нови футболисти. Надявам се това да е от полза на нашия отбор. В момента съм тук и с всички сили работя по селекцията, обикаляме Европа за нови футболисти, проведохме много разговори с качествени играчи и в най-скоро време ще ги споделим.

– В някои медии се появиха публикации, че „Етър” се разпада. Стабилен ли е наистина финансово клубът?

– Казвам ви го най-честно и точно – с финансирането нямаме никакви проблеми. Не искам да посочвам имена, но има клубове в нашата група, където от 5 месеца не е даван нито лев. И има футболисти, които играят в тези отбори. Понякога съм в чужбина, заплатите при нас се изплащат на 25-о число всеки месец и ако сме ги дали на 30-и, това е било, защото не съм бил тук. Не знам защо медиите пишат тези неща, нека първо да попитат, няма да им откажем информация. За такива „новини” само ги моля да се отнасят по-честно към „Етър”. Бъдещите играчи ще са още по-качествени, как бихме ги привлекли, ако нямахме финансиране? Така че по-добре е да се пише истината. И второ, това, което не сме казвали, нека на ни го приписват като наши изявления.  Ако продължават, ще водим дела срещу всяка медия, която пише измислици.

– Г-н Илханлъ, каква сума сте дал за „Етър” през тази есен?

– Не е редно да изнасям цифри. Каквото е трябвало, похарчили сме го. Нашата цел не е да даваме едно, а да пишем пет…

– Футболистите се оплакваха от липсата на добра екипировка, топки, нормални неща, необходими за тренировките?

– Заради безпричинно направените изявления на играчи и треньори направихме и тези промени, това бе втората причина освен загубата от „Несебър”. Клубът е близко, можете да отидете и видите какви екипи и топки имаме.

– Как стоят нещата със стимулирането – ако има премии, ще бъдат ли обвъзрани в по няколко мача или ще бъдзат за влизане в „А” група?

– Тези неща ще ги договорим след като направим трансферите след 15 дни и дори писмено ще ги дадем на журналистите.

– Искате ли да добавите още нещо за феновете, за великотървоци?

– Искам да вярват в нас. Ние смятаме да не ги излагаме, целта ни е влизане в „А” група и очакваме да ни подкрепят.

– Разкажете малко повече за себе си?

– Не обичам много да се появявам пред медиите. Аз съм просто един бизнесмен от Турция, имам фирми там, може би ще инвестирам и в България. Имам фабрики в Китай, в Южна Корея. Нашите фирми са семейни. Затова, че обичам спорта и защото уважавам много един човек – Радослав Владев, решихме да направим това нещо. Той ми предложи дали можем заедно да издържаме „Етър” и сега участваме заедно в издръжката.

– С какво се занимават вашите фабрики?

– С текстилна промишленост. Произвеждаме текстилни машини, имаме фабрики за конци, за производство на газови бойлери. Имам мол център, бензиностанции и там подобни.

– Вие лично фен ли сте на спорта, защото човек за да се занимава, трябва да е пристрастен?

– Разбира се. Много обичам футбола и преди много време съм играл в Диарбакър. Бивш футболист съм и мечтаех да имам такъв отбор, късметът ми е бил във Велико Търново.

– Защо се отказахте от Стара Загора?

– Велико Търново е старата столица на България и много красив град, харесват ми хората тук. Чувствам се тук, все едно че съм в Диарбакър – моята родина.

– Колко мача на „Етър” изгледахте през есента?

– Гледах всички срещи с изключение на една-две.

– Какво е необходимо на „Етър”, за да атакува „А” група?

– Трябва да работим много. С добър треньор, добри футболисти и задружен екип. Ако няма да има екип, а групички, няма да има успех. Затова се опитваме да направим добър екип. Това, което зависи от нас, ще го направим, останалото трябва да свършат футболистите.

– Ще има ли чужди попълнения?

– Предпочитам да не отговарям на този въпрос. Ще има чужденци от Европа, и то опитни футболисти.

– Много играчи минаха през отбора през есента. Те ли не отговаряха на вашите изисквания, или вие на техните?

– Всеки играч си има качества и някаква цена. Според моята преценка не можахме да намерим полезен играч за „Етър”. Вижте в предишните години България колко по-напред бе от Турция във футбола, а сега е обратното… Ако не можете да решите проблема с манталитета си, и 10 години да стоим тук, няма да влезем в „А” група.

– Търсите ли някакви контакти с Община Велико Търново?

– Ние от общината нямаме някакви финансови очаквания, но търсим тяхната духовна подкрепа. Искам да поздравя чрез вас новия кмет г-н Панов, вярвам, че ще направи много хубави неща за Велико Търново. Той е колкото ваш, толкова и наш кмет. Надяваме се духовно да подкрепя спорта.

– А финансово?

– Няма нужда. Достатъчно е терените, които са общинска собственост, да бъдат поддържани по-добре. Това е нашето искане от него. Стадионът ще стане по-хубав, ако работим заедно по това. Важното е ДЮШ да произвежда футболисти за този град.

– Инвестирате ли в нея?

– Знаете, че направихме първите стъпки. Осигурихме екипировка, топки…

– Какъв процент от акциите в „Етър” са ваши?

– Вярвайте, за мен не е важно колко процента имам. Ако ви кажа, че са 70 % или 1 %, какво ще се промени? Важното е с какво ще допринесем за този отбор и на какво ниво ще го вдигнем.

– Между 30 и 50 % ли са?

– Не искам да отговарям на този въпрос. Може и да се качвате над тази цифра, където спрете – там ще е.

– Благодарим за интервюто и се надяваме да не е последната ни среща…

– Бъдете сигурни, че няма да е последната. Предвиждам през януари да направим среща с феновете, както и с кмета на Велико Търново. Засега искам да пожелая на всички приятно посрещане на Новата година!

Тагове:

КОМЕНТАРИ