973031

БФС мъдрува, мъдрува цял месец и накрая излезе с решение. „А” група от 10 отбора, „Б” група – от 16. Само преди 4-5 години у нас имаше 48 професионални клуба – „А” група, Източна и Западна „Б”, всички с по 16 отбора. Сега те са общо 26.

Ок, нека тези, които не отговарят на условията за лиценз, да не играят в професионалния футбол. Ясно е, че всеки иска в групите да няма отбори-еднодневки, които да се отказват още след първите кръгове. Да няма отбори с неподходящи стадиони, отбори без школи и публика.

Откъде-накъде обаче във втория ешелон бяха поканени дублиращите състави на „Лудогорец” и „Литекс”, а не и отбори като „Етър” и „Миньор”, които ясно заявиха желанието и възможностите си да играят там??

Да, „болярите” и перничани не станаха първи, класираха се втори в групите си, но години наред вторите отбори бяха канени да попълват професионалните групи. Миналата година влязоха и четирите, да не говорим за недалечното минало, когато дори третият в класирането „Светкавица” игра и спечели бараж за елита.

Смисълът на съревнованието е в това – когато си заел някаква позиция, да вървиш нагоре и да получаваш шанса за това.

Каква позиция заемат „Б” отборите на „Лудогорец” и „Литекс”? От какъв зор получават право да играят точно във втория ешелон, а не например във „В” групите… Да не говорим, че БФС обмисля да играят без правото на влизане в елита. Ясно е, че не може да стане, защото по наредба един клуб няма право на два отбора в една група. Но в същото време това е предпоставка за нечестни игри и манипулации – няма да влизат, а с резултатите си ще определят влизащите. Та нали в един мач ще пускат „старите кучета” от първия си отбор, а в друг – голобради юношки…

„Етър” има вече чудесен стадион, има школа, има публика, има традиции. Има всички предпоставки да се подвизава във втория ешелон. „Миньор” също е доказан отбор, неведнъж побеждавал някогашните грандове ЦСКА и „Левски”.

Каква точно публика, успехи и традиции имат младежките формации на „Лудогорец” и „Литекс”?

За всички е ясно защо според БФС за някои може, а за други – не…

КОМЕНТАРИ