Untitled-1
На 85-годишна възраст си отиде една от легендите на великотърновската спортна гимнастика – Бейхан Чакъров. Този спорт започна своето възраждане в старата столица именно след идването на Чакъров в началото на 60-те години.

Той е роден на 26 януари 1935 г. в Свищов, където завършва средно образование. След това завършва с отличен успех и ВИФ, работи като треньор в Плевен и като учител в Свищовската търговска гимназия.

През 1962 г. идва във В. Търново като специалист по спортна гимнастика и треньор в тогавашния ОС на БСФС. Същата година създава и школата по спортна гимнастика към Дружество „Етър”. Прави истински бум за града в този спорт – от четвърто място в окръга той извежда великотърновските гимнастици до второ място отборно в страната.

Оттогава Бейхан Чакъров е подготвил много състезатели, станали републикански шампиони за деца и юноши. Неговите възпитаници Светослав Недялков и Георги Попов стигат и до юношеските национални отбори. През 1983 г. неговият състезател Борислав Хутов става европейски вицешампион на успоредка, обявен е за гимнастик №1 на В. Търново за XX век.
Бейхан Чакъров е печелил медали и като състезател, и като треньор.

Поклон пред паметта му!

Поклонението е днес от 15 ч. в гробищния парк на В. Търново.

КОМЕНТАРИ