22093611_10156668358818047_884281164_n

Осветлението на стадион „Ивайло” вече е напълно готово! Прожекторите са монтирани на четирите мачти и е в ход настройката им за пълно покритие на терена. Общо 168 прожектора бяха поставени на четирите пилона и в момента тече тяхната настройка. „За целта на терена са поставени 168 мишени и с помощта на специални лазерни уреди всяко тяло се насочва до милиметър в центъра на мишената”, съобщи управителят на ОП „Спортни имоти” Петко Павлов. Всяка една от лампите е от 230 000 лумена, като прожекторите и лампите са последно поколение. Изработени са в Италия и са на фирма SBP, а крушките са на германската OSRAM. По същата технология са правени стадионите на „Аталанта“ в Бергамо, Лион, Гьотеборг, Хайфа и др.

Изпълнител на проекта е фирма „ХИТ” ООД, която спечели обществената поръчка за 411 000 лв., като се ангажира пред Министерството на спорта да постави осветлението за 45 календарни дни. Стартът на работата бе на 17 август и от фирмата уверяват, че ще са напълно готови до 30 септември.

Оттук нататък от „Енерго про“ зависи осигуряването на захранването към новите трансформатори. Последната стъпка са задължителните 72-часови проби.

Със светването на електрическото осветлението стадион „Ивайло” окончателно се превърща в един от най-модерните стадиони у нас. Както вече сме писали, тревното му покритие и лекоатлетическата писта са едни от най-добрите в България, направен бе пълен ремонт на съблекалните и всички останали помещения, спортните зали и покритата писта от южната страна на комплекса. Обновени са трибуните и сервизните помещения, направена бе нова зала за пресконференции.

„Стадионът ни в момента е в топ 3 на България, за което благодарим преди всичко на кмета на Велико Търново Даниел Панов”, заяви на пресконференция днес административният директор на „Етър” Страцимир Тинчев.

В този си вид стадион „Ивайло” вече спокойно може да приема и международни прояви, първата от които ще е още в началото на октомври – европейските квалификации за юноши до 17 години. Остава да бъде решен и належащият въпрос с тренировъчен терен западно от стадиона, който да позволява на представителния отбор и детско-юношеската школа да води тренировките си във Велико Търново.

Очакванията са първият мач на „Етър” на електрическо осветление да бъде на 15 октомври от 17:30 ч., когато „болярите” приемат „Левски”.

сн. Ростислав Грънчаров

Тагове:

КОМЕНТАРИ