Няма вариант стадион “Ивайло” да бъде модернизиран с пари от спортното министерство, съобщи министърът на МФВС доц. Свилен Нейков по време на днешната си визита във Велико Търново.

“Етър” е сред отборите с най-голяма посещаемост в страната, като на мачовете му идват по 5000 души, а козирката на стадион “Ивайло” е потенциално опасна. Лекоатлетическата писта пък е в ужасно състояние. С тези факти запознаха министъра спортните журналисти и го попитаха какъв е вариантът да се отпуснат средства за спортния комплекс.

“По отношение на стадионите въпросът е труден, защото това не зависи от спортното министерство. Няма програма, по която да се кандидатства и да се ремонтира. В София това започна като инициатива между самите клубове. Трябва да търсите решение в местната власт, какво може да направи общината. После вече ние можем да помагаме да се търсят някакви допълнителни средства”, заяви министърът и призна, че няма бюджет, чрез който да се построи нова спортна зала във В. Търново.

Нейков поясни, че министерството може да модернизира съоръженията, но те трябва да са собственост на даден спортен клуб, да се знае на кого принадлежи земята, а диалогът за стадионите трябвало да се води с Българския футболен съюз.

Той призова клубовете да кандидатстват за сега съществуващите програми, с които могат да се разпределят средства за спортни площадки. “Има постъпили предложения и от В. Търново и те предстоят да бъдат разгледани и финансирани”, съобщи доц. Свилен Нейков. Министърът призна, че още преди година е обещал средства за конната база в Арбанаси, но това ще стане на следващ етап.

Чуйте цялото изявление на спортния министър Свилен Нейков тук.

Спортният министър посети две спортни прояви, свързани със спечелени проекти от МФВС. Във Великотърновския университет министърът бе посрещнат от ректора проф. Пламен Легкоступ и пом.-ректора доц. Милен Михов, като гостите присъстваха на демонстрация по плуване на деца от спортен клуб “Боляри 2009” в плувния басейн на ВТУ.

Проф. Легкоступ по дари на спортния министър копие на иконата на Светите братя Кирил и Методий, която Нейков обаче да постави в кабинета си. След няколко приветствени думи той връчи на доц. Цветанка Дилова договора на “Боляри 2009” за спечеления проект по програмата “Научи се да плуваш”, а после с интерес изгледа демонстрацията по плуване на децата от клуба.

После министърът на спорта бе в ДКС “Васил Левски” присъства на волейболна надпревара с участието на 60 деца. Проявата бе организирана от ВК “Царевец-19” по спечелен проект по програмата “Спорт в свободното време” на МФВС. Там Свилен Нейков връчи грамота на клуба за активното му участие в Националната кампания “Аз обичам спорта” на министерството.

“Общата сума за развитие на детския и ученическия спорт е около 2 млн. лв. по тези проекти. Тя е колкото и миналата година, но желаещите за отделните програми са много повече. Имаме участие по 68 вида спорт, а програмите са 4-5. За ваканцията е програмата “Спорт в свободното време” за летните месеци, когато може да се използва базата на клубовете”, заяви Свилен Нейков.

КОМЕНТАРИ