_20160306_112944(0)

ШК „Етър” прибави още един сребърен медал във витрината си от държавните първенства до 20 г., провели се във Велико Търново. След двете сребърни отличия в класическия шах на Емил Стефанов и Ива Пенчева при юношите и девойките, Стефанов добави вицешампионска титла и на блиц.

Надпреварата за юноши и девойки се игра в седем кръга по швейцарската система, с контрола за игра по 3 минути на състезател за цялата партия, с добавени по 2 секунди на ход, считано от първия. Финалът бе драматичен, тъй като Волен Дюлгеров („Михаил Тал” Червен бряг) и Емил Стефанов („Етър”) финишираха с по 5,5 т. Директната среща между двамата също бе завършила наравно и едва вторият допълнителен турнирен показател определи златния медал и шампионската титла за Волен Дюлгеров, а среброто – Емил Стефанов. Активът и на двамата е по 4 победи и 3 ремита. В състезанието участваха 22 шахматисти.

До момента от държавни индивидуални първенства Емо има 2 шампионски титли, 2 вицешампионски отличия и 3 бронзови медала. Към тях можем да добавим и първо място за най-добре представил се сред  играещите на първа дъска и един бронзов медал от държавни отборни първенства. Носител е на Купата на България и на два пъти е подгласник. Комплексен победител във веригата турнири „Млад гросмайстор”. Шампион на международния турнир „Надеждите на света”, бронзов медал от първенство на ЕС, с множество първи и призови места на Открити международни турнири в своята възрастова или ело група. В сеанси е постигал ремита срещу двама световни шампиони – Юдит Полгар и Анатолий Карпов.

При девойките шампионка стана Доника Шивачева („Тунджа 2009”, Ямбол) с 6 т. Най-добре от етърки се представи Мария Калбанова, която е седма с 4 т., колкото има и осмата Ива Пенчева.

Преди това се проведоха и държавните първенства по ускорен шах, където шампион стана Димитър Дюлгеров от „Михаил Тал” с 5.5 т., а Емил Стефанов е шести с 4.5 т. При девойките първа е Мария Васова от „Асеновец” с  6 т., а Ива Пенчева е пета с 4 точки.

Тагове:

КОМЕНТАРИ