Николен Кушев завърши по подобаващ начин сезона в източноевропейския шампионат по мотокрос с АТВ. В Троян се проведе финалният кръг, който важеше и за националното първенство. Преди него състезателят на “Макея мотор спорт” заемаше второ място на 20 т. след румънеца Ражван Иримеску, но Николен бе пропуснал един старт.

Той отново направи “голям шлем” и завърши като победител в квалификацията и в двата манша на състезанието. През сезона той участва в пет старта – в Хърватия, Македония, Румъния, Сърбия и България, и спечели девет от десетте манша в тях. Единствено Иримеску успя да го изпревари в един манш на свой терен. По този начин Николен дублира титлата си от 2009 г.

Отлично се представи в дебюта си в източноевропейския шампионат с АТВ и 15-годишният Мартин Аламуров. Младокът нямаше късмет в Троян и остана девети, но в крайното класиране за първенството е на трето място, изпреварвайки водещи състезатели от Израел, Гърция, Сърбия, Хърватия и др. На осмо място в последния кръг при мъжете завърши великотърновката Зорница Тодорова, която имаше проблеми с КТМ във втория манш.

Очаквано Кушев завърши националното първенство с безпрецедентните 5 победи от 5 старта и първи места в десет манша, с което за втори пъти стана шампион на България след 2008 г. Той бе лидер през целия сезон и м.г., но счупване на китката му попречи да стартира в последния кръг и титлата тогава грабна друг великотърновец – Васил Томов. Втори и трети сега са Десислав Цеков и Маргарит Маргаритов, а младият Мартин Аламуров е четвърти.

“Щастлив съм, че си върнах титлата в родното първенство и дублирах купата в източноевропейския шампионат. За следващия сезон целта ми е една – да се утвърдя в европейския шампионат. Участието ми ще зависи от спонсорите. Само за да участвам в 7-8 кръга ще са необходими 40 000 лева. В България конкурентите ми подобриха нивото си, но първото място тук вече не е предизвикателство за мен. Мартин трябва да демонстрира още по-голямо желание, за да има успех”, сподели Николен Кушев.

С представянето си в Троян Николен Кушев допринесе за първото място на страната ни в отборното класиране.

Тагове:

КОМЕНТАРИ