Най-добрите пилоти в страната ще премерят сили още в първия кръг на шампионата на затворен маршрут, съобщи директорът на състезанието Димитър Стефанов. На 27 и 28 март старата столица е домакин за трета поредна година на старта на автомобилния шампионат. Генерален спонсор на надпреварата е “ЦБА Асет Мениджмънт”.

Заявките за участие до момента са 62, но организаторите ще дадат възможност и на пропусналите срока да стартират в състезанието. Имаше много работа по трасето, запълнени бяха всички дупки по пистата, преасфалтиран бе участък от 20 метра. Няма предпоставки да има контестации и протести от пилотите. Почистено е с автоматична машина и ще бъде измито”, каза Димитър Стефанов.

От водещите ни пилоти ще стартират победителят от “Писта В.Търново 2009” Илия Царски, шампионите за м.г. в общото класиране на обединената група А и N над 1600 куб. см и до 1600 куб. см в пистовото първенство Румен Дунев и Георги Пейчев, първенецът от 2008 г. Боби Борисов, италианецът Пиер Джорджо Бедини, Цветан Илиев, Искрен Маринов и др.

Румен Дунев стартира своята нова кампания в първенството с една единствена идея да защити титлата си от м.г. Той ще търси реванш за неуспешното си начало отпреди година, когато заради технически неизправности отпадна от надпреварата във В. Търново.

Най-расовите автомобили, които ще гастролират на пистата, са Ауди RS 6 на Бедини, БМВ Z3 с мощност 500 кс на Денис Шишев, Митсубиши Ево 10 на Константин Маршавелов, с Митсубиши Ево 9 ще се представят Румен Дунев, Маринов и Царски. Италианецът Ночентини ще кара Мерцедес 190.

Домакините от Етър Рейсинг” ще бъдат представени от Емил Денев с Рено Клио в N3, Иван Ганчев с Фиат Пунто в А6, Тодор Тодоров с Фолксваген Поло 1600 в X2, Стефан Стефанов с Пежо 306 S16 в А7 и Станислав Паришков с Опел Кадет в Х3.

Под въпрос е участието на Петко Петков, който води тежки преговори за наемането на Митсубиши Лансър Ево 9, съотборникът му Краси Кандиларов, също ще участва с автомобил под наем в Х/1 или Х/2.

Почетен председател на Организационния комитет е кметът д-р Румен Рашев, председател – Ичко Лозев, там влизат още Йордан Грозданов, Красимир Гърдев, Светлозар Стойчев, Георги Славейков, Петко Петков и гл. инсп. Николай Терзийски – началник на РПУ В. Търново.

Автомобилите са разделени в четири групи: група “А”- туристически, в която влизат истинските състезателни машини, създадени на базата на строги правила и одобрени с документ от ФИА, група “N”- серийни със силно ограничени модификации, специално регламентирани от ФИА, група “Х” (Хобикар) – свободно модифицирани автомобили. Новата група е “Е”, в която ще карат коли с изтекла хомологация.

Изискването за ползване на задължителната през тази година Ханс система, която е на стойност 1000 лева е пречка за участието на някои пилоти в по-малките класове. Сервизният парк ще бъде разположен на ул. Оборище”, с осигурен безжичен интернет. Състезанието ще може да бъде проследено с уеб камери, които ще бъдат монтирани по пистата. За паркинги за публиката са определени Южното и Северното платно от “детелината” съответно към центъра на града и към София. Ще се ползва и голямо пространство до бензиностанция ЕКО.

На 27 март от 13 до 18 ч. е тренировката по график. В 18,20 ч. ще започне пресконференция с първите трима в четирите групи. В неделя от 10,30 ч. е официалното откриване на състезанието, в 11 ч. започва битката по трасето.

Очаква се в старата столица да се съберат над 20 000 зрители. Победителите в отделните класове ще получат купи, вино Диа Калис”, осигурено от “ЦБА Асет Мениджмънт” и масло Кастрол”.

Тагове:

КОМЕНТАРИ