Повече от 500 човека изпълниха във вторник вечерта салона на Първо българско читалище “Еленка и Кирил Аврамови” в Свищов за награждаването на най-добре изявилите се спортисти и треньори в общината през 2012 година. Сред гостите на церемонията бе и почетният гражданин на Свищов Валентин Михов, който раздаде лични премии на изявени състезатели. Бившият председател на Професионалната футболна лига награди с 200 лева световния шампион по силов трибой Ростислав Петков, който също бе сред поканените на тържеството. За успеха си Петков получи 500 лева от общинския бюджет веднага след шампионата, сувенири му връчи кметът на крайдунавския град Станислав Благов.

Стефан Петков бе обявен за Спортист № 1 на Община Свищов за 2012 година. Роденият на 7 декември 1994 г. състезател на Годжу карате клуб “Алеко” за втора поредна година печели класацията. През 2012 г. Стефан Петков завоюва златен медал на кумите на европейското първенство в Букурещ и куп отличия на национално ниво. За успехите си той бе стимулиран с 200 лева от Общината и с по 100 лева от Станислав Благов и Валентин Михов. Същата сума Михов отдели и за подгласниците на първенеца в челната петица, които също взеха парични премии в различни размери от Общината.

Това са състезателят на клуба по силов трибой “Олимпия” (Морава) Александър Петров, който е бронзов медалист от световното първенство, каратистът Антонио Славков, завоювал бронзово отличие от европейското първенство в Букурещ, националната състезателка по хандбал Лора Сарандева и лекоатлетът Стефан Алтънов.

За високи спортни постижения през годината от името на Общината заместник- кметът Емил Димитров награди с по 70 лева и грамоти спортистите ­ Борислав Борисов (силов трибой), Георги Георгиев (лека атлетика), Георги Марков (хокей на трева), Даяна Ангелова (хандбал), Емил Иванов (карате), Магдалена Ботева (хандбал), Миглена Кунчева (джудо), Невин Хасанова (джудо), Радосвет Чанов (футбол) и Цветелина Генчева (карате), Велизар Якимов (тенис на маса) и Преслава Маринова (баскетбол).

Тринадесет млади състезатели бяха стимулирани с по 50 лева от Общината, като сумите и грамоти им бяха връчени от заместник-кмета Пламен Александров.

Парични премии в размер от 130 до 80 лева Община Свищов отдели и за 15 треньори, чийто състезатели са се представили на ниво.

След церемонията, която бе съпроводена с богата литературно-музикална програма, отличените спортисти и треньори бяха поканени от кмета на вечеря в елитен ресторант.

КОМЕНТАРИ