12-годишните момчета - бронзови медалисти. сн.dnesbg.com

Бронзови медали спечелиха момчетата до 12 г. и девойките до 16 г. на Шахматен клуб „Етър” от завършилите днес във Велико Търново държавни отборни първенства по шахмат. Това са първите отборни отличия в историята на ШК „Етър” при подрастващите, като за първи път клубът беше и домакин на държавни финали.

Срещите минаха при перфектна организация в х-р „Етър”, главен съдия на надпреварата беше Николай Йорданов – съдия на ФИДЕ.

Първенството бе за четири възрасти – момчета и момичета до 12 г. и юноши и девойки до 16 г. „Етър” се яви с отбори в три от турнирите, като нямаше отбор само при най-малките момичета. Предварителните амбиции бяха поне за един медал от трите ни отбора въпреки сериозната конкуренция от цялата страна. В крайна сметка планът бе изпълнен с две трети и едно пето място в страната.

Момчетата до 12 г. в състав Емил Стефанов, Димитър Христов, Дамян Калбанов, Волен Дюлгеров и Мартин Тодоров стартираха с отлична победа с 3:1 над “Виктори” (Благоевград), но после допуснаха минимална загуба с 1.5:2.5 от лидера ЦСКА в среща, в която можеха да измъкнат поне реми. Това превърна ЦСКА в основен фаворит за първото място и накрая тимът триумфира като шампион с пълния актив от 7 отборни победи от 7 мача! Етърци продължиха на приливи и отливи, но в последният кръг имаха възможността да играят срещу „Плевен 21” и при победа да го изместят от тройката. Така и стана – успех с 3.5:0.5 и заслужени бронзови медали. Втори е „Локо” (Сф) с 10 т., „Етър” е трети с 9 т. от 4 победи, едно реми и 2 загуби в конкуренцията на 14 отбора!

Девойките до 16 г. в състав Ива Пенчева, Тони Иванова, Мария Калбанова, Елена Дюлгерова и Мина Попова стартираха с тежкса загуба срещу силния тим на “Михаил Тал” (Червен бряг) с 4:0, но после наваксаха и в крайна сметка стигнаха до тройката след победа в последния ден с 3.5:0.5 над „Свиленград”. Първи е „Плевен 21” с 10 т., следван от „Михаил Тал” с 8 и „Етър” с 6 т.

16-годишните юноши в състав Кристиан Йорданов, Виктор Атанасов, Даниел Ганев, Ивайло Павлов и Димитър Дюлгеров също играха с променлив успех, като до последния кръг имаха шанс дори да завършат втори при победа над „Ивис”, но отстъпиха с 0.5:3.5 и заеха петата позиция с 6 т., колкото и четвъртия „Виктори” Шампион е „Плевен 21” с 11 т., следван от „Ивис” с 9 т.

Тагове:

КОМЕНТАРИ