От 25 юни до 3 юли в курорта Албена се проведе един от най-големите международни турнири по шахмат в Европа за годината с награден фонд 28 000 евро. Участваха 274 души, сред които 136 чужденци от 27 държави. Сред тях гросмайсторите бяха 31, международните майстори – 20, а ФИДЕ майсторите – 14. Турнирът се проведе в 9 кръга по щвейцарска система и контрола за игра 1.30 часа на състезател. Победител в турнира стана гм Иван Чепаринов със 7,5 точки. ШК “Етър” участва със седем души, сред които 6 деца. За всички тях това бе генерална репетиция за предстоящите отборни състезания във В. Търново през август. Блестящо се представиха Емил Стефанов и Кристиан Йорданов, които спечелиха призове в своите възрастови групи.

Двамата стартираха със служебна победа, поради закъснение на противника. Във втория кръг жребият изправи Емо с гросмайсторката от Полша Барбара Ярач, от която загуби след дълга съпротива. Кристиан поднесе първата изненада, като победи Казбек Примбетов (ЕЛО 2217) от Казахстан. Силната серия за двете ни момчета започна в 4-я кръг. Емил Стефанов победи румънеца Михай Михайлеску (ЕЛО 2007). След това направи 5 поредни ремита с противници с много по-високо средно ЕЛО от неговото. Сред тях е държавният шампион до 18 г. Васил Кръстев от Плевен. В последния кръг Емо се изправи в директен двубой с шампиона до 12 г. Явор Тодоров. След ожесточена битка партията завърши реми и двамата финишираха с 4,5 т.

По-добрите показатели отредиха първото място до 12 г. за Тодоров, а най-добрият млад спортист до 16 г. на В. Търново за м.г. е втори и взе 210 евро от наградния фонд. Емо покачи и международното си ЕЛО с рекордните 62 точки. Кристиан Йорданов също направи силен финал и завърши с 5 точки. Това му отреди 3-о място в групата до 16 г. Първи е братовчедът на футболиста Бербатов – международният майстор Киприян Бербатов (22-ри в генералното класиране), следван от Денис Кадрич от Босна. Йорданов завърши с 4 победи, 2 ремита и 3 загуби. Особено ценна беше точката в 8-я кръг срещу румънеца Матей Владут, а в последния кръг постигна реми с пряк конкурент – Валерий Йовков от Молдова и го изпревери по показател в крайното класиране. Кристиян взе 140 евро и увеличи личния си коефициент с 43 точки.

Много добре в турнира се представи и личната треньорка на Емо и Кристиан Светла Йорданова, която завърши с 5,5 т. – 5 победи, 1 реми и 3 загуби. Международният майстор за жени стартира отлично с 5 от 7 възможни. Тя игра с един от двамата чернокожи гросмайстори в света – Понтус Карлсон от Швеция, срещу който дори имаше спечелена позиция, но загуби. По подобен начин се развиха нещата и срещу гм Сандулеач от Молдова. Най-хубавата партия на Светла бе победата й срещу гм Войку от Румъния. В последната партия с гм Войска тя направи реми и раздели 3-7 място при жените, но по допълнителни показатели остана извън призовата шестица. Вицешампионката на България до 14 г. Ива Пенчева направи 4 точки и е 5-а при 16-годишните девойки. Тя постигна отлична победа срещу ФИДЕ майстора от Йордания Фади Малкави (ЕЛО 2090). За Ива състезанието в Албена бе етап от подготовката и за Европейско първенство през септември в Албена и тя експериментира нови неща. Веднага след турнира Пенчева замина за Боровец, където ще участва в национален лагер-сбор.

Даниел Ганев (13 г.), Дамян Калбанов (10 г.) и Мария Калбанова (12 г.) направиха дебют на такъв силен турнир и завършиха съответно с 3 и 2,5 т. За младите шахматисти това бе отлична възможност да натрупат опит и да направят международно ЕЛО.

“Като цяло може да се каже, че международният турнир в Албена беше изключително успешен за нашия клуб и искам да благодаря на “ЦБА” и “Алекс ОК” за разбирането и подкрепата, която ни оказаха. Конкуренцията във всяка една от групите бе много сериозна и се радвам, че двама наши състезатели бяха на почетната стълбичка. В съдийския екип също имахме представител на клуба в лицето на Фиде съдия Венета Петкова. След кратка почивка продължаваме с подготовката за отборните първенства до 12 и 16 г., където сме си поставили високи цели”, коментира Светла Йорданова.

Състезаващата се за ЦСКА Цвета Галунова стана втора при 16-годишните девойки с 4,5 точки и спечели 140 евро. Тя поднесе частична изненада в 3-я кръг, като направи реми с друг търновец мм Радослав Димитров. Решаващ за класирането й бе успехът в последния кръг срещу Мартин Дяков.

Състезаващият се за ШК “Марица-Изток” (Раднево) мм Павел Димитров (ЕЛО 2344) завърши с 5.5 т. и е 53-ти в генералното класиране. Павел постигна 5 победи, 1 реми и 3 загуби и е с най-предно класиране от великотърновските шахматисти. Мм Радослав Димитров напусна турнира поради заболяване след третия кръг, като до този момент бе с актив от 1.5 т.

Тагове:

КОМЕНТАРИ