etar-levski2

Мачове на „виолетовите” срещу „Левски” държат рекордите по посещаемост в цялата над 90-годишна история на великотърновския футбол. 40 000 зрители е абсолютният рекорд, поставен на 18 септември 1969 г. Отборът на “Етър” току-що е влязъл за първи път от основаването си в елита. Ентусиазмът е огромен, в онези години футболът е едно от малкото забавления за хората и стадионите се пукат по шевовете. Трибуните са пълни часове преди началото на мача, хора има по дърветата около стадиона, по пистата чак до самата голлиния. Според статистиците този мач е посетен от 40 000 души -­ дали са точно толкова, никой не се наема да каже с точност, но със сигурност посещаемостта в този мача остава ненадмината в цялата футболна история на В. Търново.

За “Етър” играят Николай Ноев, Стефан Величков, Йордан Ценов, Тодор Маринов, Стефан Грозданов, Здравко Алексов, Тодор Марков, Георги Василев (65 Любен Тасев), Сашо Ангелов, Стоян Петров, Димитър Цеков.

За “сините” ­ Каменски, Гайдарски, Жечев, Аладжов, Ивков, Павлов, Митков, Кирилов, Аспарухов, Котков (79 Панов), Костов.

Мачът върви оспорвано и без голове чак до 56-ата минута, когато Васил Костов открива за столичани. В 71-ата минута Никола Котков бележи второ попадение и “Левски” печели с 2:0.

etar-levski

 

Паметен остава и мачът на 13 юни 1971 г, в който Георги Аспарухов вкарва на „Ивайло” последния гол в живота си, а срещата завършва 1:1. Нулевият резултат се запазва чак до 81-ата минута. За домакините от “Етър” пази Петър Петров, играят доказани вече футболисти като Величков, Чакъров, С. Костов, Цеков. Съставът на гостите е пълен със звезди ­ Бисер Михайлов, Добромир Жечев, Кирил Ивков, Гайдарски, Веселинов, Аладжов… В 77-ата минута на мястото на Кирилов влиза и Никола Котков.

Девет минути преди края Аспарухов при едно центриране надскача защитата и с глава открива резултата за “Левски” ­ 0:1. Две минути преди края на мача Сашо Върбанов обаче успява да изравни и срещата завършва 1:1.

От този ден са запазени снимки на Гунди и негови авгографи върху календар на „Етър”, като това са вероятно и последните негови снимки и автографи в живота му. Дни след това Аспарухов заедно с Котков загиват при свирепа катастрофа.

Gundi2_avtograf

Gundi1

 

*  *  *

Ако онези 40 000 от 1969 г. са рекорд за миналия век, то пък за настоящия век най-посещаваният двубой е този между „Етър 1924” и „Левски”. Датата е 3 декември 2011 г., а мачът е осминафинал за Купата на България. Преди мача великотърновската публика прави невероятна хореография с виолетови и бало-зелено-червени флагове. Това е последен мач в кариерата на топрефера Антон Генов, а „сините” печелят с 0:3 с голове на Иван Цветков (2) и Даниел Димов. Двама от футболистите на „Етър” от този мач и днес са в отбора – Цветомир Цанков и Джихат Кямил. На трибуните по официални данни има 10 000 зрители.

Приблизително толкова има и в още един мач „Етър 1924” – „Левски” – през 2004 г., отново за купата на България, както и в последния мач на „Етър ВТ” срещу ЦСКА, но в тези два мача броят на продадените билети е по-малък и по официални данни най-посещаван е двубоят от 2011 година, което държи рекорда за настоящия век.

Тагове: , ,

КОМЕНТАРИ