Великотърновецът Мартин Дурчев подписа едногодишен договор с испанския втородивизионен клуб “Навара Планаса”. Той е осмото ново попълнение и първи чужденец за иберийците, които се състезават в “ЛЕБ Голд”. Миналия сезон съставът завършва на 11-та позиция във втория испански ешелон. Основан през 2007-ма, “Навара Планаса” непрекъснато се издига в дивизиите, а през 2010-та играе за промоция в АСВ. Мартин Дурчев носи екипа на “Ямбол” през последните години с кратко прекъсване, когато опита късмета си в литовския “Шяуляй”, както и един сезон в “Черноморец”. 203-сантиметровият Мартин Дурчев се утвърди като един от топреализаторите на българското първенство.

През последния си сезон в “Ямбол” Дурчев записа средно по 17,7 точки, 3,5 борби, 4,5 асистенции, 1,4 откраднати топки в 39 мача. Великотърновецът регистрира 50 % успеваемост от близко и средно разстояние и 35 % от тройката, плюс над 80 % от линията за изпълнение на наказателни удари.

Дурчев окачестви като голяма крачка напред в своята кариера преминаването си в “Навара Планаса”. “До трансфера се стигна благодарение на агенцията, с която подписах преди няколко месеца. Оттам направиха връзката с отбора и свършиха цялата работа. От около две седмици преговаряхме с клуба и водехме разговори и с треньора на отбора и в неделя се стигна до подпис. За мен това е предизвикателство, а аз отдавна чаках този шанс. Смятам, че това е голяма крачка напред за кариерата ми и се надявам, ако всичко се развива по план и добре за мен, да направя един добър сезон и да ме чакат и все по-високи върхове”, коментира Мартин Дурчев.
Той ще се присъедини към новите си съотборници в началото на септември.

“Честно казано за “Навара Планаса” не знам много. Говорих с треньора за начина на работа, за моята роля, което беше важно за мен да го уточня. Казаха ми, че ще ми бъде гласувано доверие. Радостното е, че няма американци в отбора, което за мен е много важно. Все още не сме говорили за конкретни цели, предполагам това ще се случи, когато пристигна там на място. Знам, че градът се намира в Северна Испания, близо до Памплона, и даже съм близо до мястото, където ще играе Христо Николов горе във Франция. Не знам кога ще съм готов на 100%. Засега се възстановявам по план и добре, но ми трябват още няколко дни. Пътувам натам на 3-и септември и мисля, че дотогава ще съм се оправил. Засега всичко е наред и ми трябва още малко за пълно възстановяване”, споделя Дурчев.

Великотърновското крило бе част от националния отбор на България, но болки в гърба му попречиха да вземе участие в последните срещи на тима с Швейцария и предстоящия финал с Естония.
“Изобщо не съм се съмнявал, че ще победим Швейцария и съм много горд с момчетата. Аз и на тях съм казвал, че това лято сме длъжни да се класираме, заслужаваме да отидем на Европейско първенство и другото лято да нямаме ангажименти и да можем да си починем. Има много фактори, които са положителни, ако се класираме за шампионата. Смятам, че България заслужава това, ще стискам палци и ще преживявам финала заедно с отбора. Надявам се всичко да завърши успешно”, каза още Дурчев.

Тагове:

КОМЕНТАРИ