Ученичката от ХІ а клас на Американския колеж „Аркус” Мария Мицова завоюва шампионска титла на международния турнир по бадминтон за младежи и девойки до 19 г. Yonex Czech Junior International Orlová, който е част от европейската юношеска верига. Турнирът се проведе от 14 до 17 ноември в гр. Орлова, Чехия.

В него взеха участие общо 117 състезатели от 9 държави: България, Чехия, Хърватия, Русия,  Австрия, Полша, Израел, Словакия и Швеция. България беше представена от двама състезатели – Мария Мицова, състезателка на СКБ „Приста” Русе, и Владимир Шишков, състезател на СКБ Стара Загора.

Мария участва на смесени двойки с Владимир Шишков от Стара Загора и в индивидуалната надпревара.

На сингъл девойките, които се бориха за златото, бяха 51, а Мария бе поставена в схемата под номер 1. Състезанието се проведе в шест кръга, като в първи кръг българката почиваше. По пътя си към финала тя отстрани 5 състезателки – Лучия Гренчикова от Словакия и 4 състезателти на силната руска школа. На четвъртфинала срещна Виталия Чегинцева, която победи в два гейма – 21:15 и 21:19, на полуфинала елиминира Алина Давлетова с резултат 21:16 и 21:10. На финала Мария Мицова се срещна с рускинята Кристина Аверкина, която надигра с 21:16 и 21:9 и грабна първото място.

Това постижение стана възможно с подкрепата и умелото наставничество на треньора й Пламен Стаматов от СКБ „Приста” Русе, кйто бе неотменно до нея и й оказваше техническа и стратегичеста помощ по време на срещите. Нейният успех стана възможен благодарение на нейното трудолюбие и амбиция, но също така и на проявеното разбиране и толеранс от целия учителски колектив на АК “Аркус”.

След този успех се очаква Мария Мицова да се качи с 6 места в световната ранглиста за девойки, като от сегашното 32-о място тя ще се качи на 26-о, което е сериозна заявка за участието и в младежката олимпиада през 2014 г.

КОМЕНТАРИ