00002336

Легендата на световния футбол Диего Марадона още помни двамата етърци Красимир Балъков и Трифон Иванов, които заедно с Киряков, Цветанов и Б. Генчев бяха част от Пеневата чета по  време на големия фурор на САЩ-94. Великият аржентинец даде интервю на в. „Труд” по време на световното първенство в Бразилия, в което отдели доста добри думи за България.

„Няма да забравя Световното в Мексико през 1986 г. Там играхме с вас и победихме с 2:0, вкарах и гол. Но беше много тежко. Помня всяка минута от този Мондиал. Най-добрата България, разбира се, беше с моя приятел Христо Стоичков през 1994 г. И не беше само той. Бяхте голяма банда – двамата халфове си спомням – единия без коса, другия с голяма коса (б.а. – Лечков и Балъков – подсказваме веднага). Да, помня, да. Лечков и Балъков.

Имаше и един страшен защитник с брада (б.а. – Трифон Иванов – пак се намесваме). Точно, игра и в Испания, нали? Сега не следя отблизо българския футбол. Явно е, че нямате силно поколение като това в Щатите. Не съм чул за силен български клуб или играч. Явно сега нещо не правите както трябва”, коментира Марадона.

Дон Диего не пропусна да си спомни и българския рефер Богдан Дочев, който призна гола с Божията ръка срещу Англия през 1986 г.

„Оттогава всички българи сте мои амигос! Ако можех, щях да кажа на този съдия: “Да си жив и здрав, амиго!” Обичам България, предайте от мен поздрави и целувки”.

На въпроса кога ще дойде в България, Марадона отговори: „Когато Христо ме покани. Обичам го както него, така и цялата му фамилия – Марияна, Мика и Христина. Свързвам България най-вече с Христо. Неслучайно той беше до мен на моя бенефис. Сега съм повече време в Дубай, наблизо съм до Европа и е възможно да дойда да видя България.”

 

 

КОМЕНТАРИ