Maksim-Aleksiev

Великотърновският баскетболен национал Максим Алексиев бе един от най-полезните играчи за юношеския отбор на България на Европейското първенство за юноши до 18 години, проведено в София. България завърши 14-а в крайното класиране от общо 30 тима в Европа на тази възраст. Максим е роден на 16 август 1996 година във Велико Търново. Син е на бившия международен съдия по футбол Камен Алексиев и на преподавателката в спортната катедра на ВТУ доц. д-р Милена Алексиева.

189-сантиметровият гард завърши със 70 точки, 15 овладени борби, 13 асистенции, 15 отнети топки и коефицент 31. Той записа средно по 7.8 точки на мач и се нарежда на 14-о място на първенство сред реализаторите от тройката, със средно 5.3 точки на мач от линията за три точки.

С отбелязаните 13 тройки Максим стана най-резултатният български национал от далечно разстояние и е трети по резултатност в отбора със 70 точки. В момента талантът е отново в родната си зала на стадион “Ивайло” и тренира в своя клуб “Етър 49”.

“По време на подготовката отхвърлихме изключително голям обем работа, не само като обем, а и като качество. Тренирахме много здраво дълго време. Мисля, че добре симулирахме Европейското първенство и подредбата на самите мачове. Правехме цикли от тренировки по 5 дена и след това почивахме, което мисля, че се отрази доста добре на отбора. В първата фаза имахме добри мачове. Загубихме с малка разлика от Дания, Украйна, Португалия.

Смятам, че не успяхме да покажем това, което бяхме тренирали на 100%, но имаше и много хубави моменти. Малко не ни достигаше в мачовете и винаги когато концентрацията ни падаше. Мисля, че най-голямата ни слабост идваше от това, че не бяхме достатъчно концентрирани през целия мач. Това всичко отново е свързано с ума и психическата ни подготовка. Концентрацията определено беше проблем в защита и нападение. Във важни моменти не спазвахме указанията на треньора напълно и това не доведе до успех.

Бяхме много близо до победа на няколко пъти както срещу Украйна, така и срещу Португалия и мисля, че с една такава победа щяхме да влезем в осмицата, но нещата се развиха по друг начин. Искам изключително много да благодаря на целия щаб, с който работихме отлично и от който успях да науча много полезни неща”, коментира Максим Алексиев.

За новия сезон Алексиев има предложения от няколко клуба, но все още не е взел решение къде ще играе.

На европейското първенство Дивизия Б, в предварителна група А България победи Шотландия със 74:45 и Ирландия със 77:64, и загуби от Дания с 57:65, Украйна с 58:67 и Португалия с 51:56. Във втората фаза нашите победиха Люксембург с 55:46 и загубиха от Холандия с 61:76. В групата за разпределение на 13-16-о място България победи Македония с 57:52 и завърши участието си с тежка загуба с 37 точки разлика от Холандия с 37:71.

 

Тагове:

КОМЕНТАРИ