Сумистът Калоян Махлянов-Котоошу е подал молба за освобождаване от българско гражданство. Причината не е, че изтъкнатият спортист е разочарован от родината си, а поканата да стане национален треньор и преподавател по сумо, съобщи “Труд”. Постът в Японската федерация по сумо обаче може да бъде заеман само от японски граждани.

Тъй като законите в източната монархия не позволяват двойното гражданство, Котоошу трябва да се откаже от българското, за да вземе местен паспорт. Той е получил гаранции, че при освобождаване от наше гражданство, ще получи японски паспорт.

За да се откаже от българското гражданство, сумистът е подал молба в посолството ни в Токио. Махлянов изтъква, че от 11 години животът му е свързан с Япония и там минава състезателната му кариера. Както е известно, снажният българин е женен за японка и има син от нея – Кирил Юто.

Калоян е роден на 19 февруари 1983 година във великотърновското село Джулюница. Още на 9 години започва да се занимава с борба, а през 2000-ата ликува с европейската титла при юношите в категория до 100 кг. Заради великанския си ръст и натрупването на килограми, които стават несъвместими с категориите в борбата, се преориентирал към сумото (б.р. – на 13 години е 187 см). През 2002-а участва в открития шампионат на Германия по сумо за аматьори, където е представен на 53-тия йокозуна Котодзакура, ръководител на школата “Садогатаке”. Той го кани в Япония и още същата година Махлянов дебютира в професионалното сумо. Още на старта българинът прави фурор, записвайки 13 поредни победи.

КОМЕНТАРИ