IMG_4921

Международният майстор Коста Ангелов спечели шампионската титла на страната в държавното първенство за сеньори. Надпреварата за мъже над 60 г. и жени над 50 г. за пръв път се проведе във Велико Търново в обновената зала на ШК „Етър” на стадион „Ивайло”.

Глaвeн cъдия бe Свeтлa Йopдaнoвa. Typниpът по клacичecки шaх бе в 7 кръга и събра 22 майстори на древната игра.

Мм Коста Ангелов от ШК „Г. Даскалов” (Варна) спечели безапелационно първото място. Той бе и с най-висок рейтинг от участниците и бе сочен за основен фаворит за титлата. Ангелов стартира с пет поредни победи и едва в 6-ия кръг допусна реми срещу Пламен Кънчев, но то му бе достатъчно да си осигури и на теория шампионската титла, след като основният му преследвач Петър Арнаудов от „Абритус” загуби от Валери Рибаров от „Енергия”. В последния кръг Коста Ангелов победи и Светослав Симеонов и завърши първи с 6.5 т. от седем възможни.

IMG_4918

Изключително оспорвана бе битката за сребърния и бронзовия медал. Кръг преди края трима – Арнаудов, Кънчев и Рибаров бяха с по 4 точки, а други четирима шахматисти, сред които и Иван Цанов и Атанас Атанасов от ШК „Етър” имаха по 3.5 точки.

В крайна сметка сребърния медал взе Пламен Кънчев от ШК „Етър”, който спечели с черните фигури срещу Валери Рибаров. Същото стори и Петър Арнаудов, който победи Вельо Колев. Така и двамата с Кънчев събраха по 5 т., но второто място отиде при великотърновеца, а Арнаудов е с бронзов медал.

IMG_4917

Четвъртото място стана притежание на Иван Цанов – първият великотърновски майстор, който бе и най-възрастният участник на турнира.

IMG_4916

При сеньоритите първа стана Петранка Драганова („Казанлък 21”), следвана от Христина Цанкова (ШК „Етър”) и Дияна Дякова („Казанлък 21”).

Пoбeдитeлитe пoлyчиха кyпи, мeдaли и пърична премия, като такава имаше за първите шест в крайното класиране, а oбщият нaгpaдeн фoнд бе в paзмep нa 700 лeвa.

IMG_4914

 

Тагове:

КОМЕНТАРИ