Copy of loko gorna

"Чардафон" и "Атлетик" (ГО) преди историческия първи мач през 1919 г.

Футболният елит на България ще уважи юбилея, който ще чества този месец в Горна Оряховица най-популярната игра. Навършват се 90 години от началото на организирания футбол в железничарския град, които ще бъдат отбелязани с тържества.

На 21 септември 1919 г. е изигран първият официален мач на местен отбор ­ – “Атлетик” (Горна Оряховица) гостува в Габрово на “Чардафон”. Този първи мач завършва при резултат 1:0 за домакините. Срещата е приета за начало на футбола в двата града.

Тъй като датата тази година се пада в понеделник, юбилеят ще бъде отбелязан в събота, 26 септември. Председател на Организационния комитет е кметът на Г. Оряховица инж. Йордан Михтиев, заместник-председател е шефът на Зоналния съвет на БФС Георги Велинов, в него влиза и президентът на Професионалната футболна лига Валентин Михов, който при неотдавнашното си посещение в региона обеща всячески да помогне в организацията на юбилея.

Вече се изпратени и поканите до официалните гости, като сред тях са редица футболни легенди и функционери, сред които, естествено, и президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов.

Ред футболни хора от Горна Оряховица ще бъдат официално наградени. Вече е готов списъкът с футболисти, треньори и деятели, които ще получат златни, сребърни и бронзови значки на БФС.

Гвоздеят на програмата ще бъде демонстративен мач между ветераните на Горна Оряховица и Габрово като символично повторение на историческия двубой от 1919 г. Преди това на градския стадион ще се играят и малкият и големият финал от детския футболен турнир в чест на празника.

А във Велико Търново годините са 100

Горна Оряховица чества тържествено 90 г. от началото на футбола в града. С организация, тържества, гости, златни значки и награди. По същото време във Велико Търново се навършват още по-кръглите 100 години футбол в града.

Само че за вековния юбилей тържества няма. Няма заинтересовани, няма организационни комитети, няма общественост. Въпреки усилията на футболния статистик и журналист Ангел Ганцаров, който от месеци насам напразно се опитва да заинтересува хората, от които това зависи. И с лични сили и средства подготвя книга и филм за едновековния юбилей, които май ще останат единственото, с което ще бъде почетен юбилеят.

На кого му пука, че Велико Търново за тези 100 години даде световноизвестни имена за футбола, че стигна до шампионски връх, че от името “Етър” навремето трепереха “Левски” и ЦСКА

Някъде в горните редове сигурно е и отговорът защо днешният спорт в старата столица е на това дередже.

Тагове:

КОМЕНТАРИ