Вече три дни по медиите вървят всевъзможни тълкувания на решенията на Изпълкома на БФС. Твърди се дори, че футболната централа щяла да наруши собствените си правила, ако даде възможност на „Етър” и „Светкавица” да играят бараж за влизане в „А” група. „ Би трябвало „Видима” и „Черноморец Поморие” да бъдат в „А” група, без да играят мач помежду си. Това е най-правилното и от спортна, и от юридическа гледна точка”, заяви един от специалистите в спортното право и добави, че „никъде в нормативната уредба на БФС не пише, че третите отбори от двете „Б” групи ще играят бараж помежду си при определени обстоятелства и никъде в правилата на футболния съюз не е предвиден казус като настоящия.”

Така ли е наистина?

Казус: „Видима” да остане директно в „А” група

В случая БФС стриктно спазва собствените си правилници. В Наредбата за първенствата и турнирите, сезон 2010/2011 г., член 6, точка 7,  е записано: „Отборът, класиран на 14-то място, играе среща на неутрален терен с победителя от срещата-бараж между отборите, класирани на 2-ро място в Източна “Б” ФГ и Западна “Б” ФГ.”

След като баражът е заложен в нормативните документи, БФС няма как просто така да го отмени. При цялата ни симпатия към „Видима” с пожелания да спечели в неделя срещу „Черномориц Поморие”, тимът няма как просто така да остане в групата, въпреки твърденията, че той не е директен изпадащ и трябва да бъде оставен. По смисъла на закона „Видима” е полуизпадащ, защото според Наредбата 14-ото място не гарантира участие в групата за следващия сезон.

Казус: „БФС ще наруши собствените си правила, ако покани третите отбори на бараж и не бил предвиден казус като настоящия”

Първо, в член 57 БФС се е застраховал „за всички случаи, неуредени в тази Наредба”. Но това не е и необходимо, защото си има Член 5 – „Принципи за попълване състава на групите”, точка 6 от който указва, че „преди първенството това става от по-долните групи по условията на т. 3, т. 4 и т.5.” А точка 4 гласи точно: „влизане чрез квалификации”. Така по смисъла на този член групите се попълват не от изпадащи отбори, а от такива от долните групи.

Каненето на „Етър” и „Светкавица” по нищо не нарушава наредбата и съвсем няма да е прецедент. Само един пример: през сезона 2007/2008 г. „Чумерна” (Елена) извоюва място в Западната „Б” група, но се отказа по финансови причини. Покана получи третият в класирането „Ком-Миньор” и след като се установи, че отговаря на условията, клубът заигра във втория ешелон.

Защо „Ком-Миньор” да може да бъде поканен в по-горната група, а „Етър” и „Светкавица” да не могат…

Тагове:

КОМЕНТАРИ