IMG_6460

Един век организиран футбол честваха днес тържествено в Горна Оряховица. За негово начало се смята мачът между габровския “Чардафон” и горнооряховския “Атлетик”, игран на 21 септември 1919 г.

Проявите започнаха с откриването на изложбата “100 години организиран футбол в Горна Оряховица”, експонирана във фоайето на спортна зала “Н. Петров” и подготвена от Историческия музей. Директорът му Пламен Мадемов разведе гостите през годините. Първите кадри са от 21 септември 1919 г., когато играят отборите на Габрово и Горна Оряховица. Запазени са уникални снимки – първата с горнооряховският отбор от този мач, а втората – с кадър от двубоя в Габрово. Изложбата показва първите футболни отбори, първите игрища, новият стадион и обновяването му. Особен акцент е поставен на най-успешните години на „Локомотив”, който на три пъти в историята си влиза в „А” група и прекарва общо десет години сред майсторите.

Веднага след това бе и презентацията на новата книга “Ретро Локо”, посветена на юбилея. Луксозното издание, пълно с информация и снимки, е събрало най-паметните моменти от историята на футбола в града. 800 страници с над 400 снимки разказват вековната история на футбола в Горна Оряховица.

Автори на книгата са Тодор Стойчев, Филип Бакьов и Михаил Михайлов. Книгата е от три части. Първата стъпва върху книгите и справочниците на Мишо Михайлов. Втората съдържа галерия с над 400 снимки. В третата част има богата статистика от 1932 до сезон 2017/2018. Особено за десетте сезона в „А” група информацията е максимално изчерпателна.

„Малко градове са чествали 100 години футбол. Имах книга „80 г. футбол в Горна Оряховица”, която влезе като част от новата книга, която е много интересна. Градът ни е имал пет футболни отбора и пет стадиона. „Локомотив” има 10-годишно присъствие в „А” група, пожелавам го и на сегашните футболисти”, сподели Михаил Михайлов.

„Ретро Локо” е плод на много години издирвателска работа, но сериозно се заехме да реализираме идеята си през последната година. Държим много благодарности на клуба, Общината, Зоналния съвет, на журналисти, бивши играчи и семействата им. Не можем да гарантираме, че сме показали тези сто години на 100 %, но събрахме всичко, което има в архивите. Аз съм горд, че съм фен на този отбор, който беше наричан „Убиец на гиганти. Той заслужава тази книга”, заяви Филип Бакьов.

„Книгата има и свои каузи. Ще поставим на стадиона паметна плоча с имената на починалите легенди, вероятно още следващия месец. Другата ни голяма идея е да помогнем на децата, занимаващи се с футбол в Горна Оряховица. Затова средствата от продажбата й ще бъдат за Детско-юношеската школа”, поясни Тодор Стойчев.

„Това е Библия за клуба, каквато малко отбори имат. Обществеността в Горна Оряховица живее с футбола и той трябва да се развива. „Локомотив” е бил силен тогава, когато е имал силна школа. Затова искаме да изградим добра школа и сега и нашите момчета да израснат до професионалния футбол. Ще подкрепяме ДЮШ и ще развием идеята на Тодор и Филип да помагаме на социално слаби деца, които искат да тренират, но нямат финансови възможности”, сподели кметът на Горня Оряховиза за 2015-2019 г. инж. Добромир Добрев, под чийто патронаж се организира честването на 100 г. футбол в Горна Оряховица. Той обяви, че Общината е закупили по екземпляр от книгата за всички библиотеки в общината.

Гости на представянето на книгата бяха членът на Изпълкома и президент на Аматьорската футболна лига Румен Вълков, шефът за Зоналния съвет на БФС и бивш играч на „Локомотив” Бончо Генчев и легендарният треньор Добромир Жечев. „Спомням си как се колебах дали да приема да работя с „Локо” навремето. Тръгнахме с малки очаквания, но после стигнахме до „А” група. Успехът се дължи на момчетата, в които тогава видях потенциал. А Горна Оряховица остана завинаги в сърцето ми”, каза Жечев, бурно аплодиран от присъстващите.

 

Тагове:

КОМЕНТАРИ