Kamen

Великотърновският спортист Камен Минков завърши подобаващо участието си на световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания, като към шампионската си титла добави още две класирания в шестицата на дълъг скок и 100 м бягане.
Както “Велико Търново спорт” съобщи още в неделя, 17-годишният ученик в ПМГ “Васил Друмев” стана световен шампион на игрите в Нотвил (Швейцария) по хвърляне на копие, като постигна 28.22 метра. Камен Минков, който е инвалид по рождение и е с подколянна протеза на левия крак, от няколко години тренира лека атлетика под ръководството на световната рекордьорка Антоанета Тодорова и на Иван Пенков. Многократен медалист е в Националните игри за деца с увреждания. Представянето му на копие на световното първенство е истинска сензация, защото Камен отделя повече внимание на спринтовите дисциплини и дългия скок.

В  последния старт на шампионата великотърновецът грабна 4-о място на дълъг скок във възрастова група до 20 г. Камен Минков постигна 4.17 метра още във втория си опит, като направи шест сполучливи опита. Световен шампион стана Жан-Баптис Алез (Франция) с 6.22 м, втори е Ник Вайс (Герм) с 5.29, а бронзов медалист  Сергей Сиротин (Рус).
Преди това българинът се класира и за финала на най-популярната дисциплина  100 м бягане, където завърши шести с време 16.02 секунди. Победител с нов световен рекорд за младежи стана Алистър Маккуин (Канада) с 12.14 секунди.

Към хвърлянето на копие великотърновецът е насочен от Илия Лалов,  председател на Българската параолимпийска асоциация, и се занимава активно едва от месец, заяви неговата треньорка Антоанета Селенска. “Камен тренира активно бягане и скокове, където с него работи Иван Пенков. Към копието го насочи г-н Лалов, в тази дисциплина с него се занимаваме едва от месец, но добрата му физическа подготовка си каза думата. Копието е много сложна технически дисциплина и направихме от невъзможното  възможно, защото успя”, бяха първите думи на змс Антоанета Селенска. Тя поясни, че Камен все още се състезава с обикновена протеза, а не със спортна, което още повече повишава стойността на успеха му.

Момчето не може да си позволи спортна протеза, която струва поне 8000 лв. и според нея след тази световна титла дано проблемът бъде решен с намесата на родната Асоциация на хората с увреждания.
“Крайно време е в България да се обръща още повече внимание на спортистите с увреждания, защото те постигат всичко с двойно повече усилия. Радвам се за успеха на Камен и вярвам в следващите му успехи”, завърши змс Антоанета Селенска.

Тагове:

КОМЕНТАРИ