Калоян Чакъров даде днес пресконференция за медиите, в която подробно говори за нещата в “Етър” и готовността за предстоящия мач с “Миньор”, в който ще води тима като старши треньор.

– Какъв е статутът ви в момента?

– Картотекиран съм като лицензиран пом.-треньор и по нормативните документи на БФС имам право да водя тима в “А” група, докато бъде назначен нов старши треньор. Използвам възможността да благодаря на ръководството, че ми дава тази възможност и да кажа, че ще направим с моя екип всичко по силите си, за да постигнем резултати, да играем атакуващ футбол с голове, да се отърсим от негативните емоции до момента. Имаме добри футболисти и заслужаваме по-добро класиране.

Искам първо да кажа две неща – с Цанко Цветанов ме свързва дългогодишна дружба и силно приятелство и фактът, че той вече не работи за “Етър”, няма да промени нашите отношения. Аз му благодаря, че бях част от неговия екип до момента.

Второто нещо е, че аз съм на работа в “Етър” и работя за клуба, така че докато ръководството преценява, че съм полезен, аз ще направя всичко възможно да помогна в постигането на поставените задачи.

– Има ли кадрови проблеми преди мача с “Миньор”?

– Да, има някои отсъствия поради контузии, което е нормално в тази фаза на първенството, когато се натрупа умора. Не тренира Луис Едуардо, възобнови се старата му контузия и може би дори ще се наложи хирургическа интервенция. Ели Маркес има растежение от последния мач и в момента се лекува. Анев имаше два дни лечение и от днес вече тренира с отбора, Четин Садула пропусна две тренировки, но вече тренира пълноценно. Оплаквания от болка в ходилото има Макенджиев, която му пречи, но от днес е на разположение. Така че, проблеми има, но проблемите са за да бъдат преодолявани и не сме притеснени.

– Йоан Пивати също ли пропуска мача?

– Да, той получи покана за формацията на Мартиника, така че няма да е на разположение (б. а. От 20 до 28 октомври в Гваделупа има турнира за Купата на нациите на Карибите, където ще участват Пуерто Рико, Гваделупа, Доминиканска република и Мартиника. Пивати вече отпътува и ще се върне в края на месеца. Там е и досегашният играч на етърци Жандре.)

– “Етър” вчера игра контрола с “Видима” и спечели с 2:1, успя ли да видиш състоянието на играчите и да си направиш изводи?

– Имахме вчера доста отсъстващи и съставът ни не беше балансиран, това беше част от седмичната подготовка. Видях старание у играчите, нещата се получаваха, малко само ни куца завършващата фаза. Успяхме да създадем голови положения и това е позитивно. Целта беше да се отърсят футболистите и да създадем атмосфера, в която футболистите да мислят само за футбол.

– Кои са сигурните отсъстващи за неделя?

– Само Йоан Пивати, който е национал. За всички останали се надявам да успеем да ги възстановим и да са на разположение за неделния мач.

– Какво е настроението в съблекалнята с оглед на събитията досега?

– Настроението е спокойно. Имаше разговор с ръководството, което увери играчите, че е на тяхна страна и прави всичко възможно да създаде атмосфера за работа. Така че се готвим за един сериозен мач. Нека не се заблуждаваме, че “Миньор” е слаб съперник. Те запазиха състава си от миналия сезон, имат опитни играчи и това, че нямат точки, не означава ще ще ни чака лесен мач. И ние сме в подобна ситуация. Очаква ни тежка битка и само едно сериозно отношение към мача ще ни позволи да покажем каквото можем.

– Преодолени ли са проблемите?

– Убеден съм, че проблемите от миналата седмица са преодолени и не желая да се връщам назад. Концентрирани сме в предстоящия мач и не искам да се обръщам назад.

– Появиха се слухове за нежелание на някои играчи, защото не са мотивирани достатъчно?

– Не ми е работата да коментирам слухове. Няма да има бойкоти, отиваме да играем и спечелим мача.

– Финансово мотивирани ли са играчите?

– Футболистите на “Етър” са мотивирани, защото да играеш за “Етър” е достатъчна мотивация, да играеш в “А” група – също. Така че за мен никога не е съществувала възможността да играем. Освен това не съм упълномощен да говоря за финанси, аз съм помощник-треньор, който сега е старши, и за мен е важно да се върши работата на терена.

– Цанко държеше да се играе открит футбол, ще промениш ли тактиката за мача?

– Не, не мога да променям нищо. Това са нашите играчи и ние сме работили по този начин. Моите възгледи съвпадат с тези на г-н Цветанов и ако искаме да спечелим мача, единственият начин е атакуващият футбол. Не сме променили седмичния ритъм, тренировъчният процес върви по план, с изключение на контузиите, но се надявам до неделя да имаме боеспособен отбор.

– Ако Луис Едуардо не успее да вземе участие, в отсъствието на Пивати как ще се решат проблемите в атака?

– Имаме си Саидходжа, който е едно от решенията, вчера игра като централен нападател. Красен Трифонов също бе нападател и вкара двата гола, ще използвам и неговите качества пред вратата, имаме и други офанзивни играчи.

– А в защита в отсъствието на Гайдаров и Маркес?

– Единствено Гайдаров пропуска мача. Той ще отсъства дълго заради скъсани предни връзки, скенерът го потвърди и губим опитен футболист. Предстои му операция. Това е възможност за другите да се докажат. Русев игра вчера цял мач и възвръща формата си.

– Как стоят нещата на вратарския пост, където имаме четирима вратари?

– Рашков е с травма в кръста и от два дни не тренира, но имаме още трима вратари и ще преценя кой е най-спокоен и концентриран в момента. И тримата са с много добри качества.

– Каква е програмата за следващите три дни и кога ще стане ясна групата?

– Днес тренираме по програма следобед, утре тренировка и възстановяване, в събота имаме сутринта тренировка и по обяд тръгваме за София, като отново ще нощуваме в “Царско село”. Така че групата ще определя в събота по обяд, като видя футболистите на разположение.

Тагове:

КОМЕНТАРИ