Ива Пенчева от ШК “Етър” стана носител на купата на България по шахмат “Търновската царица”. Великотърновката събра 8 т. и оглави генералното класиране, като изпревари по допълнителни показатели Нургюл Салимова от “Локо” (Сф). Домакините от “Етър” допълниха силното си представяне и с бронзов медал на Виктор Атанасов при момчетата до 14 г., както и с три 4-и места в отделните възрастови групи – на Емил Стефанов до 12 г. при момчетата и на Мария Калбанова до 12 г. и Елена Дюлгерова до 14 г. при момичетата.

154 участници спориха за купите и медалите в 14-ото издание на турнира, който за пръв път се организира от ШК “Етър” с подкрепата на Община В. Търново. 109 шахматисти се явиха при момчетата и 45 при момичетата, които се състезаваха в два турнира с отделни класирания по възрастови групи до 8, 10, 12 и 14 години.

“Общият награден фонд бе 1300 лв., като парични премии имаше за първите десет при момчетата и първите шест при момичетата. за първи път имаше предметни награди за заелите местата в челните тройки, а Община В. Търново осигури купите и медалите”, съобщи главният организатор Светла Йорданова.

Ива Пенчева стартира блестящо с шест поредни победи, но в 7-ия кръг отстъпи на Нургюл Салимова, която вече имаше една загуба. Великотърновката обаче успя да спечели и последните си две партии и стана първа с 8 т., като изпревари конкурентката си по допълнителни показатели. Ива е ученичка в СОУ “Вела Благоева”, досега в турнира е била първа до 12 г., но за първи път печели голямата награда. Короната на “Търновската царица” й бе връчена от Светла Йорданова заедно с купата на България, златен медал и премия от 150 лв. Трета в генералното класиране е Ана Вълева от ШК “Г. Даскалов” (Вн), която победи при 12-годишните.

При момчетата турнирът премина под хегемонията на Дарио Дерешки от “Плевен 21”, който единствен събра 8 т. от девет възможни. Втори и трети с по 7 т. са Стефан Райков (ЦСКА) и Делян Дочев (“Локо” Сф). Победителят освен купата и златния медал получи премия от 200 лв. и копие на старинен револвер, с който главният съдия Николай Йорданов му пожела “да се прицели в международните успехи”.

Виктор Атанасов (вляво) стана трети до 14 години.

 

Много добро бе представянето на Виктор Атанасов от ШК “Етър”, който е трети при момчетата до 14 г. и заслужи бронзов медал и премия от 70 лв. Виктор има 7 точки и раздели 2-6 място в генералното класиране, но допълнителните показатели му отредиха шестото място. Даниел Ганев до 14 г. също имаше всички шансове за медал при победа в последната си партия. С актив от 6.5 т. той е десети в генералното класиране.

При момчетата до 12 г. отново се отличи Емил Стефанов, който също бе на една победа в последния кръг от бронзовия медал, но завърши реми. С 6 т. Емо е четвърти в своята възрастова група. Веднага след него пети е Волен Дюлгеров, а Дамян Калбанов е шести до 10 г.

Две четвърти места записа “Етър” и при момичетата. Мария Калбанова с 6 точки е четвърта до 12 г. и шеста в генералното класиране, а Елена Дюлгерова е ъщо с 4-о място при 14-годишните с 5 т. Имаше и специални награди за най-малък участник. При момичетата я получи Христина Иванова от “Шах 21” (София), родена на 24 ноември 2003 г., а при момчетата – Иво Недев от “Етър”, който е роден на 14 октомври 2005 г. Състезанието премина при отлична организация с любезното съдействие на хотел “Етър”.

Ива Пенчева е втората великотърновка, носител на престижното отличие. Трикратен победител досега в “Търновската царица” е Цвета Галунова.

Тагове:

КОМЕНТАРИ