За четвърти път Илия Царски спечели писта “В. Търново”, пети кръг от националния шампионат на затворен маршрут. По традиция отново многобройна публика, около 20 000 души, обсади трасето, но организаторите не допуснаха инциденти и работата им бе определена от президента на федерацията Радослав Козлеков като перфектна. Седем награди за зрителите и 14 комплекта купи на пилотите раздадоха организаторите на зрелищното състезание.

Пилотът на “Автоцар” бе най-бърз в серия “Макс”, като остави след себе си своя основен конкурент Румен Дунев. И двамата караха “Мицубиши Лансър Ево 9”. Трети е Пламен Камбуров, който само на старта дръпна пред Дунев, но после загуби битката за втората позиция.

Като трудно определи трасето Царски, който завъртя най-бързата обиколка, но подчерта, че публиката е тази, която прави състезанията, а във В. Търново идват да гледат най- много хора.

Големият му съперник Румен Дунев имаше проблем с мотора на неговото Мицубиши още по време на втората тренировка в събота. В последствие от екипа установиха скъсан вал, а техническите проблеми продължиха и по време на самото състезание.

Единственият автомобилист с БМВ-М5 Росен Даскалов закъсня за подгряващата обиколка и не бе допуснат от комисарите до старта.

39 пилоти стартираха в петото поредно издание на автомобилната фиеста в старата столица. Кметът на В. Търново Даниел Панов, който бе и председател на Организационния комитет, и шефът на Федерацията Радослав Козлеков откриха надпреварата и пожелаха на пилотите много успехи. Градоначалникът, депутатът Евгени Стоев и председателят на Общинския съвет на старата столица Николай Ашиков пробваха трасето в мицубишито на директора на пистата Димитър Стефанов.

Първи стартираха 21 коли в серия 1 – “Супер”. Изключително оспорвана битка водиха великотърновецът Мирослав Ангелов от “Мегапорт” с “Фиат Пунто” и русенецът Росен Даскалов с “Радикал”.

Във втората обикалка Даскалов изпревари Ангелов, който стартира от първа позиция. В деветата великотърновецът си върна лидерската позиция. Четири обиколки преди финала Даскалов успя на правата да дръпне пред Ангелов и финишира първи. Двамата повториха класирането си от преди седмица от писта “Дракон” край пловдивското село Калояново. Тодор Тодоров от “Етър Рейсинг”, който тръгна от четвърта позиция в решетката, отпадна в четвъртата обиколка. Другият етърец Краси Кандиларов пък въобще не стартира заради проблеми с двигателя на опела по време на тренировките.

Интересно е, че Мирослав Ангелов спечели за втори пореден път битката в клас “А/6” с Борис Григоров, който отпадна в 11-ата обиколка във В. Търново. След повредата колата му пък бе ударена от колелото на катастрофирал автомобил.

В същия клас Емил Денев финишира трети. Ангелов направи и най-бързата обиколка на трасето в серията – 1:23:06 мин.

В серия “РС”, в която стартираха 11 коли, най- бърз бе Стоян Апостолов с “Хонда Сивик” пред Станислав Паришков от “Етър Рейсинг” с “Опел Кадет”. Трети финишира Илия Бояджиев с ВАЗ2105. Тримата оформиха и почетната стълбичка в “Х/3” в същия ред.

Станимир Урумов, единственият участник с “Трабант”, но с двигател на БМВ, водеше до осмата обиколка, когато бе изпреварен от Апостолов и впоследствие отпадна. Етърецът Калин Стефанов, който се движеше втори в “А/7”, спука дясна задна гума преди старт – финала, но успя да завърши трети в класа си. Любопитно е, че Калин и брат му Стефан си “делят” състезателното Пежо 306 – Стефан кара в планинския шампионат, а Калин в надпреварата на затворен маршрут.

Рейс-директорът на пистата Валентин Бонев връчи купата на името на Светльо Радков за най-млад и перспективен пилот на Калин Стефанов.

Отборно “Етър Рейсинг” е трети след “АСК Елена тим” и “АСК Ст. Загора Моторспорт”.

Източник: “Янтра ДНЕС”

Тагове:

КОМЕНТАРИ