46291082_358695571533957_1252553458699993088_o

Олег Моргун и Игор Кислов днес.

Украинецът Игор Кислов е шампион с „Етър” през 1991 г., като стана първият ексъветски футболист – шампион на друга страна, и първият чужденец – шампион на България. Преди него за „виолетовите” игра и Иван Шарий, а след шампионската година също от „Ворскла” (Полтава) бе привлечен и вратарят Олег Моргун, който пази за КЕШ в мачовете срещу „Кайзерслаутерн”.

Къде са сега украинските попълнения на „Етър” от неговите най-славни години?

Игор Кислов завърши кариерата си през 2002 г. и се завърна да живее в Полтава. Няколко години бе треньор в школата на клуба, после стана директор на ДЮШ „Гопинко”. През 2006 г. бе назначен за шеф на младежта и спорта в местната община, а от 2011 г. оглави Физкултурно-спортно общество „Украйна”. В последните години Игор Кислов влезе в политиката и стана член на Социалдемократическата партия на Украйна (СДП). И днес бившият таран на „Етър” и капитан на „Ворскла” активно участва във футболния живот на страната.

Преди броени дни той публично разкритикува УЕФА за решението й да премести мача на неговия „Ворскла” срещу английския „Арсенал” от последния кръг на Лига Европа. Двубоят трябваше да се играе в Полтава, но заради обявеното от президента Поршенко военно положение в страната европейската централа реши в последния момент да премести двубоя в Киев от съображения за сигурност. „Ворскла” отстъпи на „Арсенал” с 0:3. Кислов изригна не само срещу УЕФА, но и срещу президента на Украинската футболна федерация.

„Решението на УЕФА е неправилно. Подготвихме стадиона в Полтава за мача, феновете си купиха билетите. И изведнъж УЕФА ни лиши от празника! Причината е абсурдна – самолетът на „Арсенал” трябвало да кацне в Харков. А защо не кацнаха в Киев и не дойдоха с автобус 350 км до Полтава?!”, заяви Кислов и скочи на шефа на Украинската федерация. „Непонятна ми е позицията на президента Андрей Павелко. Мерките за безопасност бяха гарантирани, но той си зарови главата в пясъка и се скри за разлика от подкрепата му за „Динамо” (Киев), коментира Кислов, който сериозно разкритикува и някои от лидерите на „Ворскла” за играта им в мача срещу подмладения тим на „Арсенал”.

Кислов продължава да поддържа близки контакти и с двамата свои бивши съотборници Олег Моргун и Иван Шарий. Вратарят и до днес продължава да работи за „Ворскла”. Стражът бе главен треньор на „Ворскла-2” и закратко дори на първия отбор. После работи и като треньор на вратарите, а в момента е треньор на вратарите на U21 на „Ворскла”.

453b8-foto

Иван Шарий пък, който се запомни в „Етър” главно с изпълненията си извън терена, е истинска легенда на полтавския футбол. Преди броени дни, на 24 ноември, Шарий навърши 61 години. Той също не пропусна да скочи на УЕФА за отнетото домакинство на „Ворскла”. „Решението им бе много странно. Човекът на УЕФА дойде и нямаше никакви забележки. В Полтава и областта е мирно и спокойно и никой не е обявявал военно положение”, заяви пред медиите Шарий.

Той, както и Кислов и Моргун, често участват в мачовете на ветерани, които организира „Ворскла”. А в настоящия сезон на Лига Европа полтавският клуб в крайна сметка завърши трети в групата си, като отстъпи първите две места на „Арсенал” и „Спортинг” и изпревари „Карабах”.

untitled

Іван_Шарій

Иван Шарий навърши 61 години.

Тагове:

КОМЕНТАРИ