Picture 007

Великотърновецът Христомир Христов изобщо не попадна в златната десятка на България за Спортист на 2009 г. Това стана ясно днес, след като организаторите обявиха топ 10 на имената, получили най-много гласове. Десятката бе представена по азбучен ред, а точното подреждане ще стане ясно на самата тържествена церемония на 21 декември.

Отсъствието на Христомир Христов е огромна изненада, тъй като той стана световен шампион и европейски първенец по културизъм през т.г. В България няма друг спортист през 2009 г., които да е извоювал и световна, и европейска титла. Изненадващото е, че Христомир не е събрал точки дори за място в десятката, въпреки че е поставен на първо място в анкетите на почти всички участвали спортни журналисти от В. Търново. В челната десятка на България липсват имената и на световните шампиони по канадска борба Георги Гайдарджиев, по културизъм Димитър Димитров, по самбо Румен Димитров и др.

На пресконференция от “Нове Холдинг” обявиха десетимата спортисти с най-много гласове, подредени по азбучен ред. Това са Детелин Далаклиев (бокс), Димитър Бербатов (футбол), Йордан Йовчев (сп. гимнастика), Мария Гроздева (сп. стрелба), Мария Оряшкова (самбо), Матей Казийски (волейбол), Петър Стойчев (плуване), Силвия Митева (худ. гимнастика) и Станка Златева (борба). Сред тях, както и в предишните години, отново има представители на отборни спортове, въпреки вече има специална категория “Отбор на 2009 г.”.

Кой ще е номер 1, ще се разбере на 21 декември, когато в Народния театър “Иван Вазов” е официалната церемония по награждаването на десетте най-добри спортисти на България.

В новата категория “Отбор на годината” в топ 5 на номинираните са националният тим по волейбол, експедицията по алпинизъм начело с Николай Петков, националите по самбо и (колкото и да е странно) футболните отбори на ЦСКА и “Левски”, които се провалят с гръм и трясък на маждународната сцена.

Велико Търново все пак получи признание в другата нова категория “Спортист № 1 с увреждания”. Там в топ 5 сред номинираните са олимпийската шампионка по бадминтон Гергана Баръмова (В. Търново), Ангел Кремов, Георги Софкин, Иван Стоев и Росен Льогов.

В анкетата са гласували 142 журналисти от 53 медии, сред които три от старата столица. Най-добрите спортист и треньор на България за 2009 г. ще получат по един автомобил “Шевролет Круз” като награда. Колите са осигурени от Министерството на физическото възпитание и спорта и Българския спортен тотализатор.

Тагове:

КОМЕНТАРИ