Горна Оряховица поиска домакинството на международния турнир по борба класически стил за златния пояс на „Никола Петров”. Инициативен комитет от двайсет общественици, интелектуалци и предприемачи внесе искането при кмета инж. Добромир Добрев. В комитета личат имената на з.м.с Иван Шавов, който първи препасва златния пояс „Дан Колов”, дългогодишните му съотборници и колеги Стойчо Христов и Васил Чакалов, председателя на Общинския съвет- Даниел Костадинов, бизнесмени и работодатели от Горна Оряховица.

Желанието им е през 2013 г. градът да приеме надпреварата. Догодина се навършват 140 години от рождението на първия българин световен шампион. Инициаторите се събраха на първа сбирка в началото на седмицата при кмета на Общината инж. Добромир Добрев. Присъстващите се обединиха около мнението, че Горна Оряховица трябва да отбележи подобаващо годишнината от рождението на най-силния мъж на 19 век. Инициативният комитет прие открито писмо от гражданите на Общината, което кметът инж. Добрев ще внесе лично до председателя на българската федерация по борба Валентин Йорданов. Двамата ще се срещнат днес в централата на федерацията, за да разговарят по темата.

В края на миналата седмица кметът на Горна Оряховица е имал среща и със спортния министър Свилен Нейков. Тя е била осигурена и с протекцията на народния представител Мирослав Петков. “Резултатите са повече от положителни. Голяма е вероятността да получим финансиране за цялостен ремонт на тренировъчната зала по борба, което е задължително условие, ако искаме да се борим за домакинство на международния турнир „Никола Петров”. Сумата е малко над 150 000 лева”, заяви инж. Добрев пред Инициативния комитет.

Никола Петров е роден на 19 декември 1873 г. в град Горна Оряховица. Той е европейски първенец, шампион на Америка, а през 1900г. в Париж, подчинява местния колос Пол Понс, печелейки световната титла и признанието „ Най-силният човек на века”.

Във впечатляващата си кариера Никола Петров записва 700 официални срещи и нито една загуба. Посмъртно легендарният борец е удостоен със званията Заслужил майстор на спорта и Почетен гражданин на Горна Оряховица. Паметникът на първия българин световен шампион е издигнат в родния му град през 1973 г., като част проявите по случай 100- годишнината от рождението му. Тогава в Горна Оряховица за първи път се провежда и международният турнир по класическа борба за златния пояс „Н. Петров”.

За последен път залата, носеща името на шампиона, приема престижната проява през 1993 г. Международният турнир за пояса „Никола Петров” е сериозно предизвикателство за Горна Оряховица. Събитието е част от веригата „Гран При” на ФИЛА. Турнирът вече е обединен с този в свободния стил за пояса „Дан Колов” и се провежда в три дни, включвайки и състезание за жени.

Тагове:

КОМЕНТАРИ