scan 2

Отборът на „Етър“ (в белите екипи) през предишната 1942 г.

Футболните страсти между „Локомотив” (ГО) и „Етър” очевидно не са от вчера, а явно датират още отпреди 9 септември. Уникална находка от в. „Спорт” намери колегата Станил Йотов, от която става ясно, че на игрището в Калтинец е имало „горещи страсти” в мач между „Локомотив” (тогава – „Железничарски спортен клуб”) и „Етър”, а кой крив, кой прав, вероятно са били наясно само очевидците на въпросния мач, игран през далечната 1943 г. Публикуваме материала от вестника дословно:

„Обясненията на горнооряховци за мача „ЖСК” – „Етър”

За полуфиналната среща от първенството на ТОСО „ЖСК” – „Етър” ни бяха съобщени от Търново работи, които нямат нищо общо със спорта. Горнооряховският клуб се е почувствал засегнат от това и неговият председател д-р Хубенов ни изпраща едно обширно обяснение, с което окачествява съобщенията като тенденциозни и предизвикателни. Ние не желаеме да ставаме проводник на такива спорове, но понеже дадохмe думата на едната страна, трябва да задоволим сега и другата.

В писмото на д-р Хубенов се изтъква в общи черти следното:

1. С насрочването на срещата в с. Калтинец правилникът не е нарушен, тъй като на игрището в Горна Оряховица е било невъзможно да се играе поради лошото време, а пък в случай на отлагане срокът за представяне на първенеца е щял да бъде пропуснат.

2. Лицето, което е влязло в игрището и е ударило играч на „Етър”, е било зрител, отстранен веднага след случката. То не е член на „ЖСК”.

3. Побой над играчите на „Етър” не е имало, а контузването на левия бек на „Етър” е станало случайно. Реферът е бил много добър.

Б.Р. Изнесеното от двете страни е доста противоречиво, но тъй като те настояват за анкета, такава би трябвало да се направи на всяка цена, за да се установят виновните в този спор.“

22552653_10212647437239629_1152927790792084564_n

Тагове: ,

КОМЕНТАРИ