Олимпийската шампионка от тихите игри Гергана Баръмова ще бъде първа ракета на страната ни в 6-то европейско първенство по бадминтон за хора с увреден слух.

118 състезатели от 14 държави ще спорят за медалите в шампионата от 21 до 28 август в София. Спортното министерство осигури 20 000 лева за организирането и провеждането на първенството. Председателят на Спортната федерация на глухите Николай Николов изрази надежда, че страната ни ще спечели най-малко един златен медал.

Най-големи надежди се възлагат на Гергана Баръмова, като се очаква първо място и от женската двойка Баръмова – Силвия Чапкънова, а прогнозите за отборното класиране са 5-8 място. Великотърновката Гергана Баръмова е поставена под № 2 в европейската ранглиста при жените на сингъл. Най-сериозните препятствия са Олга Гурина-Щайгер (Русия) на полуфинал и номер 1 в схемата Кристина Довидайтите от Литва, която може да се срещне едва на финала.

На двойки жени вторите от световното първенство в Германия през 2007 г. Баръмова и Силвия Чапкънова ще търсят първо участие на финал в първенство на Стария континент. На смесени двойки великотърновката ще играе в тандем с Людмил Гетов. Първенството стартира с отборната надпревара в събота, в която ще се борят 11 тима. Старши треньорът Пенчо Ириков е селектирал 8 състезатели за първенството. Гергана Баръмова вече спечели първото си отличие с тима на НСА. На държавното отборно първенство по бадминтон за мъже и жени тя и съотборниците й стигнаха до бронзовите медали, надделявайки над силния тим на Хасково.

Тагове:

КОМЕНТАРИ