Copy of IMG_8545

За обзор на полусезона в Северозападната “В” група потърсихме председателя на Зоналния съвет на БФС Георги Велинов.

– ­ Г-н Велинов, какво бе нивото на футбола тази есен в Северозападната “В” група?

-­ При всички случаи е не по-лошо от миналогодишното. Няколко отбора от групата демонстрират игра, която е на нивото на втория ешелон. Става въпрос за “Чавдар” (БСл), “Локомотив” (ГО), “Локомотив” (Др), “Ботев” (Димово), “Гигант”, дори свищовският “Академик”. Имаше и хубави мачове с добро качество и мъжка битка, в която играчите се раздаваха до последно, като “Локо”(ГО) ­ “Гигант” 2:2, “Локо” (Др) ­ “Янтра” 1:1 и други. Към края на полусезона се появиха и финансови проблеми в Дряново, водачът “Чавдар” също намали темпото. Ясно изразени са и двата аутсайдера ­ “Павликени” и “Алмус Биър” (Сталийска махала).

-­ Как ще коментирате представянето на “Павликени”, който има 13 загуби и само една служебна победа?

-­ Като трагично, но в никакъв случай изненадващо за мен. Логично се стигна дотук, защото липсва организатор. Няма средства и съответно качествени играчи, няма организация в детско-юношеската школа. Жалко е, защото това е град с богати традиции във футбола. Предстои ми среща с ръководството на клуба. Явно нещо не достига и на “Академик” (Свищов), където надеждите бяха за много силен полусезон. Клубът стана общински, залагат на своята школа, направиха добра подготовка. Имат финансова стабилност и също големи традиции в професионалния футбол, сегашното им място не отговаря на възможностите.

-­ На най-предно място от региона е “Локо” (ГО)

-­ Отборът дори можеше да финишира и на първото място. И там разчитат на свои състезатели, играят честно. От време навреме “Локомотив” изневеряваше на себе си, но като цяло бе много постоянен и няма да е чудно, ако завършат първи. Въпросът е обаче какво следва после ­ имат ли готовност да приемат предизвикателството Б” група. Ще им трябват средства за базата, за селекция и покриване на по-високите разходи. Трябва да се направят добре сметката, защото клубът страда заради оскъдни финансови средства. Друг проблем е занемарената детско-юношеска школа, недопустимо е да няма деца да гонят топката по време на мачовете на мъжкия отбор.

-­ Има ли изявен фаворит за първото място?

-­ Не. Не изключвам вероятността никой от челните отбори да не поиска да се качи нагоре, защото всички имат финансови проблеми. Може би и за това през есента се игра честно, без далавери. Това потвърждава тезата ми, че във В” група може да се създадат добри отбори и без много пари. “Чавдар” (Б. Слатина) очаквано е сред фаворитите и завърши първи. Вече казах, че първи можеше да е и “Локо” (ГО), както и дряновският им съименник. Те имат много стойностен отбор, съчетан от опитни играчи и млади момчета, но и тях ги застигна финансовата криза. Приятно бе представянето на “Ботев” (Димово), но този отбор няма потенциал да гони челото.

– Имаше ли проблеми със съдийството и с поведението на самите клубове?

– Съдийството не е претърпяло промяна, както е имало грешки, така ще има и занапред, но всичко е в рамките на нормалното. Заслугата според мен обаче е на клубните шефове и футболистите, които се стремят да помагат на арбитрите. Няма как обаче да не отбележа сериозните инциденти в Козлодуй и Бяла Слатина, които ескалираха най вече заради неадекватното поведение на ръководствата на местните клубове. Жалко, че от МВР не ни представиха нищо по инцидентите. Като селски манталитет бих определил поведението в Козлодуй, от време на време и в Сталийска махала и Белоградчик. Сериозен проблем за “Локомотив” (ГО) е поведението на неговите фенове. Където са минали, все има проблеми ­ – в Левски, Белоградчик, Дряново, Лом… Ако ръководството не вземе мерки, ще се стигне до неприятни неща. Отделна тема е “Гигант” (Белене). У всички останали клубове има брожение срещу поведението на бившия рефер Момчил Врайков и дори има подписка, че няма да гостуват в Белене, ако Врайков продължи да играе. Нямат и юноши младша възраст, за което им отнехме точки. А иначе са много стабилен тим. Ще търся среща и с кмета на Козлодуй заради сериозните проблеми. Документите на клуба не са в ред, властва аматьорски манталитет от най-ниско ниво. Допуснаха куриоз с участието на нередовен футболист, а такъв случай бяхме имали повече от десет години. На противоположния полюс е ситуацията в Борован и Габрово, които са достойни за подражание.

-­ Възражда ли се футболът в по-долните аматьорски дивизии?

-­ Да, от началото на тази година започна обратен процес. Преди време имахме куп отбори в “Б” и “В” група, а после остана само “Етър 1924” и три състава в третия ешелон. Отборите на Елена, Лясковец, Дебелец, Сухиндол и Лесичери изпаднаха. Но ето, че бяха преоценени финансовите възможности и нуждата от футбол. Вече имаме 32 отбора в А” и Б” регионалните групи, стават много интересни мачове. Моето мнение е, че Община В. Търново може да има още един отбор във “В” група като сателит на Етър 1924”. В него да се обиграват младите футболисти. Срещнах разбиране от страна на Димитър Манолов и в такъв състав се превръща “Самоводене”. Знаят изискванията и нещата зависят само от тях.

Тагове: ,

КОМЕНТАРИ