След седмица се подновява първенството и в Северозападната “В” група. Неизвестни има много, най-вече заради тежкото финансово състояние на клубовете. От дълги години Великотърновският регион не е оставал само с три отбора в третия ешелон. Ще има ли догодина четири, или тимовете ни още ще намалеят, какво може да съживи футбола в аматьорските групи ­ това са част от въпросите, с които в навечерието на пролетния полусезон потърсихме председателя на Зоналния съвет на БФС Георги Велинов.

-­ Г-н Велинов, седмица преди старта каква е яснотата за състава на “В” група?

-­ Правим всичко възможно да започнем с 15 отбора, но не знам дали финансовите проблеми няма да принудят някого да спре участие. Най-много резерви имам към “Алмус Биър” (Сталийска махала), там са напуснали много играчи, а президентът не им дава разрешително. По последна информация се канят да се откажат от участие и ако това стане, ще има по два почиващи отбора всеки кръг. А що се отнася до разрешителните бележки, догодина това ще бъде премахнато. Навсякъде в Европа на полусезона не се изискват разрешителни за аматьорите и могат да преминават свободно. Сега излиза, че ръководството на “Алмус Биър” хем не осигурява играчите си, хем не ги пуска. Обмислям да въведем и застраховка на състезателите от аматьорския футбол.

-­ Лошото време няма ли да окаже влияние на подготовката на отборите. Повечето от тях тренираха само в зала

-­ При всички случаи, защото едно е да тренираш на маломерно игрище или в зала, а друго ­ на терен. Но аз не виждам нещо фатално, че играчите няма да са във върхова форма в началото. Единствено да не получат контузии. По-голямото притеснение е, че финансовата криза рефлектира и върху клубовете. Хубавото е, че в “Павликени” има симптоми на съживяване, Общинският съвет гласува сума, която не е достатъчна за годината, но за пролетния полусезон ще стигне. Отборът в никакъв случай не е за изпадане, шансът им да останат е голям. В незавидно положение изпадна и “Локо” (Дряново), наложи се да уговарям кмета да отдели една прилична сума, която ще гарантира полусезона. В “Трявна” също имаха колебания, както и в Бяла Слатина, където драстично са намалили условията.

-­ В Свищов Общината ще подсигури ли “Академик”?

-­ Да, те винаги имат колебания, но намират верния път. Винаги по нещо не им достига, за да изградят хубав отбор. На “Академик” мястото му определено не е във “В” група.

-­ Как е ситуацията в “Локомотив” (ГО)?

-­ Също имат проблем с финансирането, изп. директор Огнян Стоянов напусна в знак на несъгласие с Общинския съвет. Проблемите там са организационни, а отборът им е най-стабилният в групата по спортно-технически показатели. Не могат да осигурят финансова стабилност, а това дава отражение и върху поведението на феновете. В един момент им избиват балансите и отиват да търсят саморазправа с противникови играчи или съдии. Ако организацията в “Локо” (ГО) е наред, те ще намерят път към феновете. Поведението им не съответства на имиджа на клуба.

-­ Очаквате ли проблеми от дисциплинарен характер в групата напролет?

-­ През есента имахме инциденти с феновете на “Локомотив” (ГО), с поведението на фенове и ръководители в Козлодуй и на ръководители в Бяла Слатина. Получили са си наказанията, не прекланяме глава пред никого. Ще бъдем безкомпромисни. Притесненията идват оттам, че договорът между БФС и МВР не е подновен и за всички мачове от аматьорския футбол охраната от полицията трябва да бъде заплащана. Доста клубове няма да могат да подсигурят необходимия брой полицаи. В областната група, където има алтернативи за цивилна или доброволна охрана, сме подготвили две декларации, които трябва да бъдат подписани от кмета и президента на клуба, че те поемат отговорност за случващото се. Дано не се стига дотам.

-­ Има ли реална възможност първенецът във “В” група да не влезе в професионалния футбол?

-­ Абсолютно. Всеки разумен ръководител от Бяла Слатина или Горна Оряховица би трябвало да прецени реално ситуацията и да постъпи като “Чумерна” (Елена) миналата година, когато сами се отказаха от “Б” група. При гласуван бюджет от 35 000 лв. какво следва? Как ще намерят поне 300 000 лв. за есенния полусезон в “Б” група. Така че най-разумното е да си играят във “В” група и да чакат по-добри времена. Ако няма отбор в групата да отговаря на условията, няма да има влизащ. Какво прави например “Ботев” (Криводол) в “Б” група?!

-­ Каква ще е съдбата на “Б” групите, ще се сливат ли в една?

-­ При всички случаи нещо трябва да се промени. Ако се отиде към стриктно прилагане на изискванията, ще отпаднат от самосебе си. Примерно, 11 отговорят за елита ­ 11 ще играят. Аз имам интересни идеи, които не съм измислил сам, а съм ги видял например в Англия. Как ще върнем публиката? През 1971 г. първият кръг на нашата “А” група е посетен от 168 000 зрители. Сега по много причини това го няма ­ нивото на футбола, многото мачове по телевизията, кризата, далаверите във футбола Ако редуцираме отборите, мачовете ще станат малко. Но това може да се регулира като турнирът за купата на БФС се направи на групи, както е в УЕФА. Като направим осем групи по 5 отбора при разменено гостуване, там ще са примерно 12-те тима от “А” група, по 12 от двете “Б” групи и четирите финалисти от “В” група. И “Левски” ще дойде да играе в Г. Оряховица, стадионът ще се напълни.

-­ Ще бъде ли достатъчно наситен календарът?

-­ Ами ние играем само за една купа. Ако се направи и купа на лигата, ще се насити календарът като в Англия. Но трябва да има и дразнител, примерно, голям награден фонд. Аз от години искам първият във “В” група като влезе, вторият и третият да получават стимул. Например, осигурена от БФС заплата за треньор за цяла година, което е до 5000 лв. годишно. Това ще е стимул за борбата за второ и трето място.

-­ Ще има ли влизащ от нашите две “А” областни групи, където лидери са ЦеСеКа (Лесичери) и “Самоводене”?

-­ Да, тези два отбора по всяка вероятност ще са първи. На 27 май те ще изиграят помежду си мач на стадион “Ивайло” за определяне на областния първенец, който ще получи купата. Но това не е бараж, защото на условията отговаря само “Самоводене”. Лесичерци не са член на БФС, нямат нито една юношеска гарнитура Аз им предложих да започнат от “Б” регионална, макар това да е обидно, защото имат условия и традиции. Все пак заиграха в “А” областна, но ги предупредих, че не отговарят на изискванията за “В” група и те го знаят.

-­ Знае ли се вече от колко отбора ще е Северозападната “В” група следващия сезон?

-­ Не е изключено да остане 14 (дано стигне и 18!), но най-резонно е да остане с 16 отбора. Що се отнася до великотърновските отбори, дано те станат поне четири с влизането на още един отдолу.

-­ Появиха се информации, че повече няма да организирате зимния турнир в ДКС “В. Левски” заради инциденти в някои срещи?

-­ Не съм толкова слаб като организаторите през 1996 г., които прекратиха турнира заради подобни прояви. Ако го прекратим, това означава да сляза на нивото на тези, които правят скандалите. Но така няма да продължим. Първото ми предложение ще е догодина участници от името “Яна” (Ресен) и “Импулс” (ГО) да не участват. Освен това 10-15 футболисти няма да имат правото да играят в него, защото ще направим дисциплинарен “черен списък”. Ще намалим и броя на участващите отбори, ще въведем топката за футзал и ще забраним използването на шпагати.

Тагове:

КОМЕНТАРИ