Относително спокоен есенен полусезон премина в Северозападната „В“ група. Разлика от предишните години обаче определено имаше и тя е в доста по-високото качество на отборите и показвания от тях футбол. Отдавна в третия ешелон на Северозападна България не е имало няколко тима, които достойно могат да се борят за водеща роля в класирането.
За традиционния обзор потърсихме Георги Велинов – председателя на Зоналния съвет на БФС, администриращ аматьорския футбол в цяла Северозападна България.

– Г-н Велинов, какво е новото през този полусезон в нашата „В“ група, повече ли са качествените тимове?

– Определено има положителна тенденция. Оказа се, че в тази част на България футболът е жив и показва известен напредък, а причините са ясни – по-добрата работа в школите, която вече започва да дава резултати.

– Как преценявате представянето на отборите в групата?

– Като цяло нивото беше добро през целия есенен полусезон. Има обаче едно разделение на два типа футболни клубове. Първите показват класа и възможности, а другите са в трагично финансово състояние. Определено се появиха съмнения, че отбори като „Локомотив“ (Дряново), „Балкан“ (Белоградчик), „Ботев“ (Димово) няма да могат да завършат есенния полусезон. Но ето че последните два тима показаха стабилно ниво в спортно-техническо отношение. Тук са съсредоточени клубове на които възможностите са близки на тези в Западната „Б“ група. С изключение на „Ботев“ (Враца) и „Етър“, които са два традиционно силни футболни центрове, останалите отбори са от населени места без традиции във футбола. В същото време в Северозападната „В“ група сега имаме отбори, които са с традиции в този спорт – мога да изредя поне половин дузина, при това – без да ги степенувам: „Янтра“ (Габрово), „Локо“ (ГО), „Бдин“ (Видин), „Академик“ (Свищов), „Спартак“ (Плевен), „Локо“ (Мз)…

– Това означава ли, че няма голяма разлика между отборите от челото на „В“ група и тези от втория ешелон?

– Разбира се. Сами видяхме какъв оспорван мач направиха за купата на България „Янтра“ и „Етър“. Отборите, които изброих по-горе, нямат никакъв проблем да спечелят мачовете си със съставите от втората половина на класирането в Западната „Б“ група.

– Тази есен в челото на класирането се озоваха два отбора с равни точки – „Бдин“ и „Ботев“ (Козлодуй). Това ли са фаворитите за промоция в професионалния футбол?

– Да, те завършиха с равни точки, но това не означава, че превъзхождат свищовския „Академик“, „Ботев“ (Димово) или „Локо“ (Мездра)…

– Очевидно тези пет тима ще са претендентите за „Б“ група?

– Не, не е задължително. Няма да е изненада, ако към тях се присъедини и габровският „Янтра“. Пак стигаме и до въпроса с базите и условията за участие в „Б“ група. Например във Видин, Габрово, Свищов няма да имат проблем да лицензират базата си, тъй като стадионите им отговарят на изискванията. Но не може да се каже същото за Козлодуй, където специална комисия на АФЛ направи много сериозни предписания за подобрения на стадиона, за да може да приема мачове дори за третия ешелон…

– Там май имахте и инциденти?

– Условията за провеждане на мачове там са много тежки. Първият инцидент бе на мача им с Трявна, вторият при юношите. Тъкмо бяхме решили да намалим наказанието лишаване от домакинство, и изпълнителният директор на „Ботев“ си позволи да удари съдия. Естествено санкцията остана в сила. На общото събиране, което направихме на ръководителите на клубове му казах директно, че вреди на отбора. От Зоналния съвет сме изпратили сигнали до прокуратурата и Областна дирекция „Полиция“ – Враца, но отговор още няма. Ще изчакаме до края на годината и ако не получим такъв ще напишем писмо до министър Цветан Цветанов. Няма как оставим този произвол да се развива. Ще дам пример с аматьорския футбол във Великотърновска област, където вече имаме четирима осъдени да не стъпват на стадион една година и глобени от 300 до 500 лева за доста по-леки деяния от станалите в Козлодуй.

– Как се представиха трите отбора от Великотърновска област?

– Приятно съм изненадан от тима от Самоводене, или както вие го пишете „Спарта“. При нас до края на сезона няма как да бъде променено името му. За отбора мога да кажа хубави неща – нужно е да има такъв отбор, в който да се обиграват младите футболисти, за да дава кадри за „Етър“, чието място категорично е в „А“ група. Чест прави на ръководството на клуба, че въпреки избра да домакинства на стадион „Ивайло“, хвърли много средства за базата си в Самоводене – терен, съблекални, трибуни. Не създават проблеми, мога да кажа само добри неща.

– „Академик“ е с доброто шесто място в класирането…

– Защото се представи по-добре от миналите години. Но непрекъснато имам усещането, че този отбор може много-много повече. Не крия, че болката ми е „Локомотив“ (ГО). Когато отборът е добре, има криза в ръководството. Когато пък то се стабилизира и намери средства, отборът тръгва назад… Не мога да си го обясня с друго, освен с организационни причини и ще трябва да направя среща с кмета Йордан Михтиев. Има упреци към него, че не проявява заинтересованост.

– Как стоят нещата в двете областни групи?

– Нормално, мачовете минават без проблеми, което е добре, особено когато охраната на много места се поверява на доброволци и на фирми, а не както бе доскоро на полицията. На Запад води ЦеСеКа (Лесичери), но ги гони „Спортист“ (Козловец), а на Изток – „Килифарево“, следван от „Бали“ и „Поликраище“.

Оспорвана е битката и в „Б“ регионална група, където има три много равностойни отбора. Как да не отлича мачове като „Ресен“ – „Първомайци“, „Владислав“ (Джулюница) – „Ресен“… Хубава публика, емоции и еуфория. Имаше и някои инциденти от дисциплинарен характер, но пък какво се случи извън терена в тази група? Нарушение с нередовни играчи от „Спортист“ (Козаревец), което хванахме и и им присъдихме служебна загуба срещу „Първомайци“. В заключение искам да кажа, че работим много добре с новия началник на Охранителна полиция Иван Каназирски и колегата му Стефан Стоянов. Направихме много полезна среща, работим заедно, вече има осъдени няколко човека. Благодаря им и възнамерявам в този случай да изпратя благодарствено писмо до министърът на вътрешните работи, защото наистина тук полицията пипа много здраво.

Тагове: , , ,

КОМЕНТАРИ