11182063_808877172542581_6404930940938399502_n

Треньорът на „Етър” Георги Василев коментира в интервю за в-к “Тема спорт”  представянето на отбора в Северозападната “В” група, както и надеждите той отново да се завърне в професионалния футбол.

– Г-н Василев, каква е вашата равносметка за тези пет месеца начело на тима, след като не успяхте да се преборите със Спартак Плевен за първото място?

– Беше невъзможно да се спечели, защото първо се играха само 11 мача, два отбора се отказаха и второ, преднината на Спартак Плевен от пет пункта трудно можеше да се навакса. Те не губиха никъде точки освен равенството с нас и печелеха всичките си срещи. В кръга на шегата, може би трябваше да тръгнем по български – да купуваме техните мачове, да пробиваме играчи (смее се).

– Надявате ли се БФС наистина да ви покани като втори, както усилено се говори, за да запълните “Б” група, която се очаква да бъде увеличена на 20-22 тима?

– Градът живее с тази надежда, че може да се получи такова нещо. Велико Търново и стадион “Ивайло” заслужават отбор не в “Б”, а дори в “А” група. Теренът е в отлично състояние, прави се чисто нова лекоатлетическа писта, ще се слага осветление. По отношение на условията не отстъпваме дори на тимовете в елита. Етър премина през толкова много перипетии през последните години, че е време да върви само нагоре.

– Ще останете ли начело на тима и през следващия сезон?

– Мога да ви кажа едно, че ако успее отборът да влезе в “Б” група, ще остана. Но във “В” група – трудно.

– Ако Етър се завърне при професионалистите, ще започне ли Андрей Желязков работа при вас като спортен директор?

– Това е въпрос на разговори и убеждения.

– Какво видяхте от българския футбол през тези 5 месеца начело на Етър във “В” група?

– Аз съм доволен от този период. Върнах се в българската действителност (смее се). Тя е особено остра в Северозападната “В” група. Получиха се доста драматични и интересни мачове. Всички се хвърлят срещу силния отбор да се доказват. Мисля, че Етър направи крачка напред в развитието си. Отборът показваше приятна за окото игра. Да, има още върху какво да се работи, най-вече в завършващата фаза, но влязохме в правия път. Но като поведение, като държание и надмощие над другите отбори, изключвам само мачовете с Левски и Спартак Плевен, не мога да не съм доволен. Има обаче диференциация в класата. Там обаче, където няма голяма класа, има сериозен ентусиазъм и желание за сметка на качеството. Но отбори като Етър, Спартак Плевен, Бдин Видин и Академик Свищов са сериозни и с големи традиции. Те играеха футбол. Всеки заслужаваше да се бори и да спечели първото място.

– Приемате ли решението за увеличаването на броя на отборите в “Б” група и включването на дублиращи тимове от елита?

– Мисля, че ако наистина се даде тази възможност на традиционно доказани отбори като Етър, Миньор Перник и други, “Б” група може само да спечели. Трябва да се помисли и върху чисто финансовия въпрос, защото разстоянията са големи и може Б група да бъде разделена на две на географски принцип.

– Не мога да не ви попитам за това, което се случи в Левски и ЦСКА през пролетта?

– Футболната картина в България определено се промени. Допреди се говореше винаги за Левски, за ЦСКА, докато сега те са на втори план. Или ако са на преден, е все за нещо негативно – финансови проблеми, неуредици, лицензи… Не знам докога ще продължава това. Всяко нещо си има предел и край. Левски може и да остане във втората шестица, да си лепне едно петно, но поне стигна финал за купата. Докато при ЦСКА положението е доста сложно.

– Как ще коментирате четвъртата поредна титла на Лудогорец?

– Бе напълно заслужена и им я честитя. Пожелавам им успех в битката за Шампионската лига. Но такова еднообразие също не е от полза за футбола ни. Лудогорец се нуждае от по-силна конкуренция.

Тагове:

КОМЕНТАРИ