IMG_0667

75 години от рождението на Георги Аспарухов се навършиха днес. Това бе повод той да бъде почетен със спомени и цветя пред стадион „Ивайло”, където има поставена паметна плоча, която напомня за последния гол в кариерата му, вкаран на 13 юни 1971 г.

Церемонията бе открита от председателя на Фенклуб „Гунди” д-р Михаил Михайлов, който показа излязлата днес книга „Гунди – какъвто не го познавате”. На 12 декември т.г. се навършват 10 години от учредяването на Фенклуб „Гунди” във Велико Търново, като един от първите извънсторлични такива. В него членуват най-различни хора и не само привърженици на „Левски”, подчерта д-р Михаил Михайлов.

IMG_0653

Сред присъстващите много млади хора, част от които и от фенклуба на „Левски”, бяха и двама изтъкнати футболисти на „Етър” – Георги Василев и Стефан Чакъров, които разказаха спомените си за Аспарухов.

„Днес юбилей има най-великият български футболист, който остави трайна следа в сърцата на хората. Играхме със Стефан Чакъров в онзи последен мач, в който едва ли сме предполагали, че след броени дни Аспарухов ще си отиде завинаги. Трибуните бяха пълни, както винаги, мачът бе динамичен и интересен, спомняме си гола, който той отбеляза на дясната врата с глава. Поведоха с 1:0, към края на мача Сашо Върбанов изравни. Спомените ми от Георги Аспарухов не са само от този мач, ние сме играли много срещи с „Левски”. Паметната плоча тук напомня за неговия последен гол в живота му.

Не може, когато човек говори за Гунди, да не изпитва чувството, че е загубил нещо в живота си – наслаждението от неговата игра, която беше изключителна. С качествата си на футболист той впечатляваше хората, но с човешките си качества тотално ги завладяваше. Не помня някога да е казвал нещо против някого, обаятелна личност, само като видиш усмивката му, имаш чувството, че Христос е слязъл при теб. Липсата му е голяма загуба за всички. Това беше Гунди”, сподели дългогодишният футболист и треньор на „Етър” Георги Василев.

IMG_0660

Само като видиш усмивката на Гунди, имаш чувството, че Христос е слязъл при теб на земята, заяви Георги Василев.

„Каквото да се каже, ще бъде малко. За Гунди противник нямаше, той играеше за всички. Въпреки, че не всички негови опоненти играеха така, както той искаше. Неговото отношение към колегите и към тези, които играят срещу него… Помня последния му мач тук. В един момент от мача при едно единобрство така поех топката, че той се подхвърли и остана на земята. Публиката от тази част на трубинети скочи. Аз подадоха топката напред, започна наша атака и се бърнах към него въпросително „какво стана, как си”. Той стана и вдигна ръка към публиката, че всичко е наред. Това е феърплеят, такъв беше Гунди…”, разказа Стефан Чакъров.

От Фенклуб „Гунди” обявиха, че всеки, който желае, може да стане техен член. Таксата е символична – по 1 лв. на месец, всеки може да се потърси д-р Михаил Михайлов или секретаря Мартин Коцев, а фенклубът се събира в ресторант „Аквая”, където благодарение на Красен Маслянков от дълги години има специално обособен кът на Аспарухов.

Тагове:

КОМЕНТАРИ