7505_1009187629149155_7979619908058160723_n

За 13-а поредна година втородивизионният немски „Унион” (Берлин) организира уникално по рода си коледно преживяване за своите фенове. 28 500 души се събраха на разпродадения стадион на тима “Старото лесничейство” в деня преди Бъдни вечер, за да пеят заедно класически коледни песни. Всеки от посетителите на събитието получава свещ и книга с текстове на песните и в крайна сметка всички създават уникална атмосфера.

Традицията започва от 2003 г., когато инициаторът Торстен Айзенбайзер решава да организира коледното събиране с цел да донесе поне малко радостни емоции на привържениците на тима. На първата година се събират едва 89 участници, но постепенно посещаемостта се увеличава с всяка година, за да достигне до рекорда през тази. Събитието е толкова популярно, че вече го посещават и фенове на други отбори, както и хора от цяла Германия и Европа, които стават част от най-големия коледен хор.

Сред гостите в Берлин бе и българският треньор Георги Василев заедно със своето семейство. И до днес той се радва на огромно уважение сред феновете на немския клуб. Визитата му не остана незабелязана за немските медии, като „Berliner Kurier” му посвети специален материал:

gerbgornaoriahovitca

Георги Василев до „Старото Лесничейство” и обратно

“Той винаги има един готов куфар за Берлин. В последите осем дена това дори не е само пословица. Георги Василев, извел „Унион” (Берлин) до Втора Бундеслига и евротурнирите, беше за празниците със своето семейство на визита. За своята Олга и тяхната дъщеря София (7 г.) Генералът получи обиколка на столицата. Логично, в програмата имаше и посещение на „Старото Лесничейство”.

Със страхопочитание 69-годишният треньор стъпи на свещената трева. Няма и сравнение с 2006 г., когато той бе за последно на работа в „Унион”. „Това е просто гигантско. „Унион” може да бъде горд с това. Тук бих искал да съм работил при такива условия”, заяви дипломираният историк.

Още повече привлякоха очите му Коледните песни. 28 500 души придодаха златен блясък на стадиона. Впечатлена бе и малката София. Жалко, че най-малкият член на семейството – двегодишната Гергана, не можа да се присъедини към тях. „Това щеше да е прекалено сложно”, заяви обикновено сдържаният треньор с внезапно нежна нотка в гласа.

Бившият национален треньор на България се може да се оплаче от скука. За това се грижат неговите дъщери. „Ставам всяка сутрин рано, правя закуска и ги водя в училище и детската градина. Държат ме за ръцете”, засмива се Василев.

Единственото, което му липсва в момента, е футболът. „През лятото спрях при „Етър” (Велико Търново). Но винаги съм готов за нещо ново. Готов съм отново да работя във футбола”, казва четирикратният клубен шампион на България в края на своята визита в Берлин.

Но столицата ще го види отново. „Унион” го покани за големия си рожден ден – юбилей на 20 януари. А желанието на шефовете на клуба е заповед за Генерала.”

„Berliner Kurier”, превод: Анелия Петрова

72698_1230744273606065_1893278099484457612_n

КОМЕНТАРИ