В събота срещу “Любимец” старши треньорът Георги Тодоров ще направи дебют начело на “Етър”, който вече е и с доста обновен състав. От стария отбор останаха едва 9 човека, а новите попълнения са 12, като до събота ще се увеличат с още двама. За очакванията си, за подготовката и целите пред отбора Георги Тодоров говори пред медиите на специална пресконференция преди старта на новия сезон.

– Г-н Тодоров, каква е готовността на отбора за началото на първенството?

– Положителното е това, че вече избистрихме състава, хората на които ще разчитаме за есента. Но започнахме по-късно от другите отбори, правихме селекция от хора, останали извън другите отбори и една група играчи се въртяха между три-четири клуба. Затова в първите кръгове ще изпитваме трудности: първо, че подготовката още не е на това ниво, и второ, за мое учудване, футболистите не са се готвили през времето, когато са почивали. Това за мен не е нормално за един професионален футболист. Слава богу, няма контузии, като се изключи тази на Сечков в последния мач. Ако всичко е нормално, в събота ще излезем в оптимален състав.

– Какво е положението със Сечков?

– Със сигурност пропуска мача, защото има 7 шева на главата след много тежък удар. Дано за следващия мач да е готов.

– Привлякохте 12 попълнения, възможно ли е до събота да има още имена?

– Чакахме двама души, но трудно ще се осъществи. Ако дойде някой, той вече трябва да е класен играч. Очаквам до петък да бъдат картотекирани и Ивайло Димитров и Йордан Апостолов.

– Има ли футболист, за който съжалявате, че не успяхте да привлечете?

– Всеки треньор иска най-добрите футболисти да са при него. В ситуацията, в която бяхме, смятам, че от тези, които минаха оттук, останаха най-добрите. Имаше моменти, когато бяха по 40 човека, и много бързо трябваше да преценявам качествата им. Сигурно има хора, за които съм сгрешил – и в едната, и в другата посока, трудно е за един мач да прецениш някого. Но с тези, които вече са в отбора, ще се стремим да спечелим колкото може повече точки и да бъдем напред в класирането, а през зимата да направим нормална подготовка и селекция и да атакуваме това, което сме си поставили за цел. Трябва доста неща да се променят, но В. Търново заслужава да има отбор в “А” група.

– Оценката ви за последния мач със “Синджелич”, видяхте ли вече някакво избистряне на нещата?

– Още на контролата в Плевен момчетата направиха доста добри неща, доволен съм, че в събота ги затвърдиха. Проблемът ни вече чисто физически, вторите полувремена се поумориха хората, които трябва да дадат тона – Лапантов и Апостолов, а и не само те. Тази умора ще ни съпътства в първите мачове, но през седмицата работихме по това да се движим в пакет, да се прегрупираме и търсим флангови атаки. Има проблясъци и това ме задоволява, но трябва с всеки мач да се подобряват. Желанието за игра и победа трябва да е на много по-високо ниво, защото е непонятно да преследваш голяма цел, а да играеш вяло и без настроение. Искам да виждам дух и желание за победа, ако не се търси, тя никога не идва.

– Отрази ли се в подготовката ситуацията с разчистването на нещата от стария сезон, докато се разбере кой остава, кой ще бъде освободен…

– Аз не искам да коментирам това, защото това са неща, останали отпреди. Наистина бе неприятно и се отрази. Това е типично за нас – живеем повече с миналото, отколкото да гледаме напред. Да, факт е, че задачата не е била изпълнена и причините са много и комплексни, но животът продължава и идва ново първенство. Надявам се този въпрос да е приключил, защото онзи ден на мача със “Синджелич” имаше една много неприятна нотка – атакуван беше играч, който игра най-добре и на мача в Плевен, и е един ключов футболист за отбора. Феновете са за това – да подкрепят отбора. Аз знам, че това беше един уникален шанс пред “Етър” да влезе в елита, но не се случи. Така че се надявам въпросът да е приключил и това да не дава отражение, а да гледаме напред.

– Поехте голяма отговорност, като върнахте Мариян Генов в отбора…

– Има ли треньор, който да не поема отговорност?! Ако има такъв, трябва да се занимава с нещо друго. Естествено, че поемам отговорност. Аз смятам, че Генов е добър футболист и може много да помогне на отбора. Разбира се, ако играе добре – ще е титуляр, ако не – няма да играе, това е ясно. Но 9 години той е лидер на “Етър” и е един от малкото футболисти, които са познати на хората извън В. Търново. След като няма съмнения за него, защо да не го ползвам? Трябва ми такъв човек в средата на терена. Той може да помогне и дано да го направи, отговорността е както моя, така и негова, защото Мариян трябва да защити както себе си, така и мен. Но от първата тренировка той тренира най-добре от отбора, в мачовете се старае да играе най-добре, дано да продължава така. Надявам се публиката да не го обижда, за да може той да ги радва. Целта на всички е “Етър” да върви добре и ще играят най-подготвените. За това нещо нямам никакви сантименти. Аз съм от хората, които ненавиждат някои неща в българския футбол, но те не могат да се докажат и никой не се наема да ги докаже.

– Кой ще бъде капитан през новия сезон?

– Нормално е да бъде Мариян Генов – най-опитният човек. Ще определя още двама души, вероятно Гайдаров, които са били и миналата година тук. Капитанът трябва да е и лидер, водач, и връзката с треньора, обединител, да мотивира към по-добри изяви. В живота има толкова трудни неща, но те трябва да се преодоляват заедно – отборът, феновете, ръководството, трябва да гледат в една посока.

– Имате ли вече яснота за групата за мача с “Любимец”?

– Разбира се, че имам. Не само за групата, но и за 11-те титуляри.

– Ще има ли лагер преди мача?

– Да, ще отидем на лагер, защото нямаше достатъчно време и не направихме предсезонен лагер, затова ще има такива преди мачовете.

– Освен Сечков има ли други контузени?

– Да, Иван Зайков е с тежка контузия, но това е плод на нередовната подготовка. Има разкъсване на мускулни влакна. В днешно време играчите са немарливи към себе си.

– Г-н Тодоров, това беше проблем и досега. Ще успеете ли да промените отношението на футболистите към тренировките, към отговорността и желанието им по време на мачове?

– Аз съм от хората, които ненавиждат “мъртви души”. Една работа трябва да се върши почтено, като човек се раздава. Да ми се разхождат някакви по игрището и да не ги интересува как ще завърши мачът, такива няма да ги търпя въобще!

– Ще има ли глоби т.г. за такова отношение и загубени мачове?

– Разбира се, че ще има глоби. Както ще има премии, така и глоби. Защото като сме тръгнали да преследваме нещо, не може в загубени решаващи мачове да няма санкции. Това никъде го няма. В живота никъде няма само премии. Нещата ще се променят.

– Познавате ли съперника “Любимец”?

– Познавам го, гледал съм го в последната година. Имат доста промени, и там ги е поналегнала кризата. Имахме пратеници на последната им контрола, имаме видеозапис и го гледахме. “Любимец” е от опитните отбори в групата, опитват се да играят добър футбол. Познавам отлично треньора им, добре стоят тактически на терена. Но ние сме домакини и трябва да си извоюваме трите точки, макар че винаги първият домакински мач е труден.

– Конкретните ви очаквания за мача в събота?

– За всеки мач очакванията ми са победа. Няма мач, който да отписвам. Ще търсим максимум във всеки мач, независимо с кой отбор играем. Дори и при гостуванията срещу най-добрите е абсурд да тръгваме за равен, това е равнозначно на гибел. “Етър” ще излиза за победа във всеки един двубой.

Пълен запис на пресконференцията можете да чуете тук – част 1  и тук – част 2

Тагове:

КОМЕНТАРИ